Opleiding

Sportmasseur

Ben je massagetherapeut (of heb je al ervaring) en wil je je graag specialiseren in sportmassage? Dan scoor je zeker met deze praktijkgerichte opleiding!

Tijdens de lessenreeks ontdek je alles over het genezen en voorkomen van blessures bij sporters. Je leert onder andere hoe je vastzittende spieren weer losmaakt om zo het herstellingsproces te versterken. Je bestudeert verschillende massagetechnieken zoals kneden en vibreren, maar ook alternatieve methodes. Je gaat specifieke sportletsels behandelen en leert tapes en bandages aanleggen.

Op die manier geef je een massagebehandeling aangepast aan de individuele atleet. En zorg je als professioneel sportmasseur voor de best mogelijke service en help je klanten naar absolute topprestaties!

PRAKTISCHE INFO

Groep cursus

Duur: 12 lessen

Diploma

540.00 euro


Opleidingsbrochure
Proefhoofdstuk
Inschrijven

Organisator

De Schoonheidsschool VZW is één van de grootste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van Beauty, Wellness, Lifestyle, Fashion en Media.  Ze organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. De Schoonheidsschool is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Daarnaast is zij ook erkend door de beroepsvereniging Wellnessfederatie vzw die zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO.  De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
 
De Schoonheidsschool vzw, Frankrijklei 127 2000 Antwerpen – ondernemingsnummer: 892.908.160 – registratienummer DV.O200500 e-mail: info@schoonheidsschool.com - T: +32 (3) 292.33.33

LESSENVERLOOP

De opleiding Sportmasseur bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag als de startdag van de lessenreeks. In het eerste deel van deze cursus maak je kennis met de verschillende massagetechnieken. Je leert allerlei letsels herkennen, leert deze verzorgen en vervolgens ook de juiste bandages aan te brengen. In het overzicht met de startdata van de opleiding Sportmasseur vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.


Stage

De massagetechnieken uit de opleiding Sportmasseur krijg je pas echt in de vingers door ze in de praktijk te oefenen. Volg daarom een stage bij een massagesalon, sportclub of gezondheidscentrum. Daar sprokkel je relevante werkervaring, gebruik je de leerstof actief, én bouw je een professioneel netwerk uit. Dat komt in de toekomst van pas om als sportmasseur aan de slag te gaan. Mensen met een uitgebreid netwerk vinden namelijk sneller werk!

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leerrijke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Dit document vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.


Benodigdheden

Hoe herken je professionele masseurs die klaar zijn voor de markt? Aan de kwaliteit van hun massageproducten! In de wellness-sector en sportwereld ben je pas écht succesvol als je professioneel én hygiënisch werk aflevert.

Daarom kiezen jouw medecursisten op De Schoonheidsschool ervoor om te werken met kwalitatief eigen materiaal. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, dit bepaal je zélf. Er bestaan al pakketten vanaf 124,99 euro opSchoonheidshandel die perfect aansluiten bij je opleiding. Samengesteld door je docent zodat je zeker bent dat je het juiste materiaal aanschaft.

Materiaal van goede kwaliteit is essentieel om de lessen goed te kunnen volgen, een goed examen af te leggen en uit te groeien tot een expert in jouw vak. Dat is tenslotte waar het om gaat. Een eigen pakket is bovendien goedkoper dan wat je op sommige andere scholen betaalt om de producten enkel ter plaatse te mogen gebruiken (de zogenaamde "verbruiksvergoedingen" die niet meer zijn dan verborgen kosten), en waar je thuis dus niet mee kan verder oefenen. Eigen materiaal hoef je niet te delen met andere cursisten, wat veel praktischer en hygiënischer is. Je oefent er zowel mee tijdens de les, thuis als op stages. Enkel zo bereid je je ook optimaal voor om te slagen op het examen.

Ben je écht ambitieus? Dan gebruik jij jouw pakket ook om nadien meteen aan de slag te gaan als sportmasseur bij je eigen klanten. Beschouw het als een basisinvestering in jouw toekomst die je als professioneel sportmasseur snel terugverdient!

Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.


Lesgeld

Jouw  inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 540.00 euro. Dit bedrag omvat een uitgebreid lesboek met alle massagetechnieken en informatie over anatomie en het lichaam in die je nodig hebt, de professionele begeleiding van een ervaren sportmasseur, het gebruik van de lokalen en het examen.


PROGRAMMA

 • Anatomie van het menselijk lichaam: beenderleer, gewrichtsleer en spierleer
 • Fysiologie van het menselijk lichaam
 • Stofwisseling, zenuwstelsel, spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling en inspanningsfysiologie
 • Hoe zorg ik voor een correcte dosering en intensiteit van de massage?
 • Eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO)
 • Wat zijn de oorzaken van spierpijnen, kneuzingen, letsels en krampen?
 • Sporters adviseren en steunen
 • De verschillende sportmassagetechnieken
 • De R.I.C.E.-regel van de sportmasseur
 • Specifieke sportletsels
 • Het ontstaan van de spiercontractie
 • Accuraat optreden
 • Sportvoeding
 • De invloed van training
 • Tapen en bandage
 • De sportmasseur als begeleider
 • Zelfstandig sportmasseur worden
GRATIS
PROEFHOOFDSTUK

Exclusieve deelname aan de cursus Beauty- en Wellnessmarketing

Bij De Schoonheidsschool vinden we het enorm belangrijk om je te helpen je carrière een echte boost te geven. Daarom krijg je na het behalen van je diploma volledig gratis toegang tot de unieke cursus Wellnessmarketing. Tijdens deze onmisbare lessenreeks verklappen succesvolle ondernemers uit de wereld van beauty, wellness en fashion je alle geheimen om de top te bereiken in deze uitdagende sector!

ONTDEK DEZE
OPLEIDING

SKILLS

 • Blessures voorkomen of genezen dankzij het correct toepassen van specifieke massagetechnieken
 • Zorgen voor de nodige verlichting bij vastzittende spieren door deze weer los te maken om zo de doorbloeding weer op gang te brengen
 • Je cliënten laten presteren door tape en bandages correct aan te brengen en zo de spieren (tijdelijk) te fixeren

CARRIEREMOGELIJKHEDEN

 • Sportmasseur
 • Massagetherapeut (Specialisatie Sportmassage)
 • Alternatief Therapeut (Specialisatie Sportmassage)
 • Sportverzorger (Specialisatie Sportmassage)

EXAMEN EN DIPLOMA

Op het einde van je opleiding leg je een examen af. Wanneer je minstens 60% behaalt, ben je geslaagd. Je ontvangt dan per post je diploma Sportmasseur. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

CursusLesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
SportmasseurWoe12/09/201828/11/2018Brussel18u30 - 21u30
SportmasseurDin09/10/201815/01/2019Hasselt18u30 - 21u30
SportmasseurZon04/11/201803/02/2019Gent10u00 - 13u00
SportmasseurZon04/11/201803/02/2019Gent10u00 - 13u00
SportmasseurMaa05/11/201828/01/2019Gent18u30 - 21u30
SportmasseurDin27/11/201826/02/2019Antwerpen18u30 - 21u30
SportmasseurWoe16/01/201903/04/2019Gent18u30 - 21u30
SportmasseurWoe16/01/201903/04/2019Gent18u30 - 21u30

Veelgestelde vragen

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Wanneer start de volgende opleiding Sportmasseur?
Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Sportmasseur inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt continu: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Of meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel voor een overzicht van de startdata, locaties en lesuren binnen jouw interessegebied, superhandig dus!
Kan ik betalen met opleidingscheques?
Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding. Ben je in loopbaanbegeleiding en kan je hiervan een attest voorleggen, dan kan je met opleidingscheques betalen! Vraag dit even na bij je VDAB-contactpersoon.
Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?
Je kan op verschillende manieren genieten van een korting. Alle info hieromtrent vind je hier. Bovendien staat onze school voor kwalitatieve opleidingen en krijg je bijgevolg waar voor je geld!
Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Sportmasseur waarvoor ik me heb ingeschreven?
Nadat we jouw betaling hebben ontvangen, krijg je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Sportmasseur. Op je persoonlijk studentenprofiel zie je voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven naast alle praktische informatie ook je eigen agenda! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus geregeld, ze werkt ook op je smartphone!
Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?
Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Je examen vindt de laatste dag van je opleiding plaats. Wanneer je geslaagd bent, krijg je het diploma via de post thuis gestuurd. Zo kan je onmiddellijk starten als werknemer. Wil je een eigen zaak opstarten? Volg dan ook de lessen Bedrijfsbeheer bij ons.
Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Sportmasseur?

Voor deze cursus breng je mee:

 • drie grote handdoeken
 • massage-olie
 • een badjas
 • een hoeslaken

Voor deze opleiding heb je de mogelijkheid om extra materiaal aan te kopen voor gebruik tijdens de les en thuis, zodat je je goed voorbereidt op het examen. Eigen materiaal aankopen heeft heel wat voordelen: je bent zeker van een optimale hygiëne, en je oefent er ook thuis mee verder. Bovendien is het een uitstekende investering: na je opleiding ga je er meteen mee aan de slag! Deze aankoop is niet verplicht.

Voor de opleiding Massage werd in samenwerking met je docent een pakket oliën op maat samengesteld. Dit pakket kan je aankopen op Schoonheidshandel.com. Daar vind je alle leveranciers van studentenpakketten verzameld. Bovendien geniet je van groothandelsprijzen, waardoor je verzekerd bent van de beste prijs.

Klik hier om de inhoud van je pakket te bekijken en te bestellen. Bestel tijdig zodat je het materiaal zeker de eerste les bij je hebt.

Wil je bovendien continu op de hoogte zijn van alle nieuwtjes en aanpassingen omtrent je cursus, meld je dan aan op je persoonlijk studentenprofiel. Deze pagina werkt ook op je smartphone!
Moet ik modellen meebrengen?
Tijdens de lessenreeks oefen je op je medestudenten. Zo kan je de behandeling zowel uit het standpunt van de ontvanger als van de massagegever ervaren.
Moet ik eerst een opleiding basis lichaamsmassage of massagetherapeut volgen om deze opleiding te kunnen starten?
Je moet kennis hebben van algemene massagetechnieken enerzijds en van anatomie van de spieren en het skelet anderzijds. Als je deze kennis (via één van onze opleidingen of op een andere manier) al hebt opgedaan, kan je meteen deze opleiding aanvangen.
Onze Docenten

Onze Docenten

Paul Verhoeven
"Ik ben Paul Verhoeven en reeds 45 actief als zelfstandig kinesitherapeut. De nadruk ligt hier op actief want ik kan het moeilijk laten om mensen te masseren. Het geeft hen voldoening en mezelf nog meer. Daarom dat ik ook al enkele jaren les geef aan de Schoonheidsschool om mijn kennis met andere mensen te kunnen delen. Als ik bij het examen stijlvolle en gevoelsvolle massages zie uitvoeren door de studenten ben ik enorm ontroerd en weer volop gestimuleerd om ook anderen hieraan deel te kunnen laten nemen. Ik verwacht dus ook jou bij een volgende gelegenheid. Voorlopig denk ik nog niet aan stoppen."
 
Goed nieuws dus ook voor de school.
Tot later, Paul
Martin Janssens

Onze Docenten

Martin Janssens
“Recent heb ik de 40ste verjaardag van mijn zelfstandige praktijk gevierd”, zo vertelt Martin Janssens fier aan ons. Hij is onze docent Sportmassage en kent werkelijk alle (massage)knepen van het vak.
 
“Het grootste deel van mijn professionele bezigheid bestond uit de behandeling van sportletsels via massages, manuele technieken en oefentherapie. Het doorgeven van de opgedane ervaringen aan geïnteresseerde studenten biedt mij enorm veel voldoening.” Dankzij Martin slaag je er alvast in om de blessuretijd zo kort mogelijk te houden!
Onze Docenten

Onze Docenten

Ellen Devos
Ellen Devos, sinds 2016 gediplomeerd kinesiste, specialiseerde zich enkele jaren geleden in animaties als kindergrime, bodypainting en ballonplooien. Wat even later begon als éénmalige uitleg groeide via mond-tot-mondreclame uit tot meerdere workshops en cursussen. Intussen richtte Ellen haar eigen bedrijf Bodypaint by Ellen op. Ze is voltijds aan het werk als kinesiste én is bodypainter in bijberoep. “Een drukke combinatie,” zegt ze, “maar zeker de moeite waard!”
 
“Kennis en vaardigheden aanleren aan andere enthousiastelingen is de leukste job ter wereld”, stelt de creatieve kinesitherapeute. En bij die enthousiastelingen horen natuurlijk ook de studenten die de cursus Bodypainting en Kindergrime volgen aan De Schoonheidsschool!
SCHRIJF JE NU INCONTACT

ERKENDE en GERENOMMEERDE SCHOOL

De Schoonheidsschool VZW is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen op het gebied van Beauty, Wellness, Lifestyle, Fashion en Media.  Ze organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. De Schoonheidsschool is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid (VLAIO) in het kader van de opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling.  De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Lees hier meer over deze erkenningen, registraties en samenwerkingsverbanden.
 
SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS