blog-post

Tips voor starters

Steeds meer mensen dromen van een carrière als zelfstandige. Met de afschaffing van het attest bedrijfsbeheer en de versoepeling van de vestigingswet wordt ondernemen nog aantrekkelijker. Maar niet enkel een gezonde dosis enthousiasme, voldoende doorzettingsvermogen en durven dromen zijn essentieel, er komt heel wat meer kijken bij het opzetten van een eigen zaak!


Bereid je voor
De eerste tip is misschien al onmiddellijk de belangrijkste: een goede voorbereiding is cruciaal. Beginnende starters voelen vaak de druk om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Toch is het maken van een ondernemersplan essentieel! Bedenk een klinkende naam en wees je bewust van de concurrentie. Is er echt nood aan nog een bakker in de straat? Je kan jezelf uitgebreid voorbereiden dankzij de opleiding Start je eigen zaak.


Deeleconomie
Ben je nog niet 100% overtuigd om aan de slag te gaan als zelfstandige? Een interessant alternatief kan je vinden in deelinitiatieven. Daarbij kan je jouw diensten aanbieden die andere mensen dan weer inhuren. Zo kan je testen of jouw concept aanslaat! Aan dit systeem zijn verschillende voordelen verbonden. Het kan dienen als springplank naar een zelfstandige carrière, je kan het combineren met je huidige job en tot een bepaald bedrag per jaar hoef je zelfs geen belastingen te betalen. Er zijn verschillende deelplatformen beschikbaar. Eén van de bekendste is Klaar is Kees.


Administratie
Ook een zelfstandige krijgt een boel administratie te verwerken. Het is belangrijk om van begin af aan je papierwerk goed bij te houden. Laat geen facturen aanslepen, breng orde in je administratie en ga er niet van uit dat technische kunde alleen voldoende is voor een gezonde zaak.


Begeleiding
Laat je voldoende bijstaan bij de oprichting van jouw eigen bedrijf. Een behulpzame boekhouder kan je helpen bij de administratie en mee met jouw zaak groeien. Trek naar verschillende banken en onderzoek waar je de beste begeleiding vindt. Vaak zijn er zelfs specifieke adviseurs voor starters!

Dit zijn enkele essentiële tips voor de succesvolle opstart als ondernemer. Voel je het kriebelen om zelf aan de slag te gaan? De praktische cursus Start je eigen zaak stoomt jou volledig klaar voor je nieuwe avontuur!

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS