Opleiding

OPLEIDING

Aannemer

Wil jij...

 1. jouw passie voor bouw vertalen in een job
 2. bouwactiviteiten opstarten, uitvoeren en succesvol afronden, van fundering tot nok
 3. alles leren over bestekken, contracten, vergunningen en nog zo veel meer
 4. weten hoe je start als zelfstandig aannemer

Aannemer, een beroep met toekomst!

Wil jij een aannemer worden waarop mensen kunnen bouwen? Dan zit je in deze lessen helemaal op je plek!

Je leert niet alleen alles over ruwbouw, afwerking en dakwerken, maar je verdiept je ook in de administratieve kant van het beroep. Mileuvergunningen, aanemingscontracten of een stedenbouwkundige vergunning? Jij ontcijfert allerlei belangrijke documenten zodat je exact weet waarom deze belangrijk zijn voor je project. Daarnaast vertelt je docent je vanuit zijn eigen ervaring hoe je als zelfstandig aannemer kan starten.

In onze leslokalen krijg je de nodige theorie mee en deze kennis is absoluut noodzakelijk voor wie als aannemer wil starten. En de praktijk? Door stage te lopen bij een interessant bedrijf kom je te weten hoe het er op een werf écht aan toe gaat en kan je je knowhow meteen toepassen. Een echte aanrader!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  539.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Aannemer

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent28/10/202010/02/202118u30 - 21u30Woe
Antwerpen28/01/202106/05/202118u30 - 21u30Don
Hasselt04/02/202120/05/202118u30 - 21u30Don
Gent17/03/202116/06/202118u30 - 21u30Woe

PROGRAMMA

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig aannemer
 • Bouwondernemer
 • Werknemer van een aannemer of bouwbedrijf

Vaardigheden en skills

 • Aansprakelijkheid, verzekeringen en contracten? Jij bent volledig op de hoogte!
 • Je beheerst zowel de administratieve als de technische aspecten van de job.
 • Je beschikt over de knowhow om te starten als algemeen aannemer.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Starten als zelfstandig aannemer
 • De rechten en plichten van de onderaannemer
 • Gunnen en uitvoeren van overheidsopdrachten
 • Aansprakelijkheid en de noodzakelijke verzekeringen
 • Het aannemingscontract
 • De stedenbouwkundige vergunning
 • Uitvoeringsplannen en bestekken
 • De procedures
 • Veiligheidsreglementeringen
 • Kwalificatiebeleid en certificatie
 • Planningstechnieken
 • Milieureglementeringen- en vergunningen
 • Ruwbouwactiviteiten (grondwerken, funderingen,…)
 • De afwerking (stukadoorwerken, dekvloeren,…)
 • Dakwerken (platte daken, hellende daken,…)
 • Eindafwerking (Schilderwerken, behangwerken,…)
 • Technische installaties (Centrale verwarming, sanitair,….)

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

Onze docenten

Jurgen Geeraerts

Door zijn ervaring als metselaar, betonwerker, tegelzetter en zelfstandig aannemer is Jurgen Geeraerts perfect geplaatst om onze studenten voor te bereiden op een carrière in de bouwsector. Bovendien was Jurgen in een vorig leven leerkracht in het secundair onderwijs. Handig, want zo slaagt hij er in om de leerstof op een interessante manier aan zijn studenten aan te bieden.

Doorheen de jaren volgde Jurgen een hele reeks cursussen en opleidingen. Hij weet dus maar al te goed wat de meerwaarde van een goede scholing is. “Die persoonlijke ervaring is mijn drijfveer. Het is de reden waarom ik graag les gaf aan jongeren, en nu dus ook aan volwassenen”, aldus Jurgen. Zeker de moeite dus!

Steven Peyffers

Steven Peyffers doceert vanuit zijn ervaring op de werkvloer. Tijdens zijn carrière in de bouwsector zag hij veel veranderen. “Vroeger waren de grenzen tussen bouwheer, architect en aannemer duidelijk afgebakend. In het moderne bouwproces is er veel meer ruimte voor overleg. De aannemer wordt alsmaar eerder betrokken, zelfs in de ontwerpfase. Op die manier worden bouwfouten vermeden en kosten bespaard”, zo vertelt Steven met veel passie.

In de les gaat Steven voor een constructieve aanpak, waarbij het leerproces minstens even belangrijk is als het leerdoel. “Ik stel me tijdens de lessen zo weinig mogelijk docerend op, wel zo veel mogelijk als begeleider van het leerproces. Praktische voorbeelden en gesprekken tussen de cursisten zijn hierbij het ideale middel”, aldus Steven.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Aannemer

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Belgen blijven maar bouwen, verbouwen en sleutelen aan hun huis. Er is in de bouwsector voortdurend vraag naar goedopgeleide professionals die projecten van A tot Z afwerken. Jouw passie voor bouwen is dan ook goud waard! Met deze opleiding zet je die passie namelijk om in een volwaardige en veelgevraagde job. Met deze opleiding timmer je aan een succesvolle toekomst!
Hoe start ik als zelfstandig Aannemer?
Wie wil starten als zelfstandig Aannemer heeft vanaf januari 2019 geen vestigingsattest meer nodig. Je hoeft dus geen examen meer af te leggen aan de Centrale Examencommissie in Brussel, maar legt je examen bij ons op school af tijdens je laatste les. Geslaagd? Met je diploma kan je vanaf januari meteen starten als zelfstandig aannemer in Vlaanderen. Je docent geeft je bovendien nog goede raad mee vanuit zijn eigen ervaring zodat je er volledig klaar voor bent!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De cursus bouwt je kennis gaandeweg op. Jouw docent, een ervaren aannemer, legt de leerstof stap voor stap uit in begrijpelijke taal.
Zijn de lessen praktijkgericht?
De lessen bereiden je perfect voor op het theoretisch examen dat je op onze school aflegt. De lessen focussen daarom op de administratieve en technische kennis die je nodig hebt om te slagen. Praktijkervaring doe je op door stage te lopen bij een ervaren aannemer.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut! Wij bieden verschillende cursussen aan rond het thema Bouw & Renovatie, zowel in thuisstudie als in groepsles.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Aannemer bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Je leert zowel op administratief als op technisch vlak echt alles wat je nodig hebt om succesvol te worden als zelfstandig aannemer. In het overzicht met de startdata van de opleiding Aannemer vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je cursusmateriaal op maat. Buiten pen en papier hoef je zelf niets mee te brengen. Wij zorgen voor de rest.

Praktijkervaring en stage

Wil je graag wat extra ervaring opdoen en je kennis omzetten in de praktijk? Dat kan! Volg een leerrijke stage bij een projectontwikkelaar of een bouwfirma in jouw buurt. Je loopt dan mee met echte vakmannen. Je leert de werkvloer van dichtbij kennen. Je schaaft je technische kennis elke dag bij. Je ontmoet ook nieuwe mensen binnen de bouwsector. Spreek dat netwerk na je stage aan om snel een vaste baan als Aannemer te vinden.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Daarna loop je maximaal 300 uur stage. Zorg dat je alles hebt afgerond voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

In de laatste les leg je je examen af. Scoor je minstens 60%? Proficiat, je bent geslaagd en ontvangt een diploma van onze school. Wil je starten als zelfstandig Aannemer? Vanaf januari 2019 hoef je daarvoor geen examen meer af te leggen bij de Centrale Examencommissie, maar kan je met je diploma van onze school meteen aan de slag in Vlaanderen. Wil je graag als zelfstandige aan de slag in Brussel of Wallonië? Neem dan contact op met het ondernemingsloket voor meer informatie over de specifieke voorwaarden in jouw regio.

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding Aannemer bedraagt slechts 539.00 euro. Dit bedrag omvat het volledige lesboek met daarin alle informatie om succesvol te slagen voor je examen, de professionele begeleiding van een ervaren aannemer en het gebruik van de lokalen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect
Nathalie
Zulte

Een zeer goede leraar die heel goed voorbereid met cursus geprojecteerd!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS