Opleiding

OPLEIDING

Barista

Wil jij...

 1. professioneel verschillende soorten koffie leren zetten, van espresso tot lungo
 2. alles leren over aroma´s, smaken en kleuren
 3. ontdekken hoe je met melk prachtige latte art maakt en zorgt voor een fantastische finishing touch
 4. klanten in jouw café of restaurant elke keer weer een perfect kopje koffie voorschotelen
 5. zelf een hippe koffiebar openen

Barista, een beroep met toekomst!

Koffie is meer dan alleen maar een redder in nood om de ochtend door te komen. Het is een booming business die het drankje tot een echt kwaliteitsproduct heeft opgewaardeerd. Maar een koffie is pas geslaagd als deze met veel kennis en passie bereid is. En met elke dag meer koffiebars in het straatbeeld is de nood aan goede barista’s hoog.

Ben je kritisch over wat een echte goede koffie is? En ontdek je graag nieuwe smaakvarianten? Dan is deze opleiding helemaal jouw ding. Je volgt les in een hippe koffiebar en verrast je klanten, vrienden en familie binnenkort met heerlijke espresso, cappuccino, lungo of americano. Tot in de perfectie gebrouwen en versierd met een prachtig schuimmotief!

Met deze smaakvolle cursus verhef je ieder bakje troost tot een zalig kopje zwart goud.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  8 lessen

  3 lesuren

  495.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Barista

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Hasselt06/10/202001/12/202018u30 - 21u30Din
Bruxelles / Brussel17/10/202012/12/202018u30 - 21u30Zat
Turnhout29/10/202017/12/202018u30 - 21u30Don
Gent05/01/202102/03/202118u30 - 21u30Din
Antwerpen12/01/202109/03/202118u30 - 21u30Din
Gent13/01/202110/03/202118u30 - 21u30Woe
Bruxelles / Brussel20/01/202117/03/202118u30 - 21u30Woe
Antwerpen09/05/202127/06/202110u00 - 13u00Zon

PROGRAMMA

koffie, Espresso, cappuccino, latte, lungo, americano, barista, koffiebar

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Barista in een koffiebar
 • Open je eigen koffiehuis
 • Geef professioneel advies of workshops aan andere barista's of koffieliefhebbers

Vaardigheden en skills

 • Professionele apparatuur? Jij weet ze probleemloos en correct te bedienen
 • Je kan verschillende soorten koffie zetten zoals espresso, cappuccino, latte...
 • Je kan koffiesoorten selecteren én samenstellen
 • Met prachtige latte art zorg je voor de perfecte finishing touch
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Je eigen koffiebar starten: tips & tricks
 • De koffieplant: origine- en variëteitsleer, pluk en verwerking
 • Geuren en smaken van koffie: initatie cupping
 • Espresso: theorie en praktijk. Leren werken met professionele apparaten
 • Melk: theorie en praktijk. Latte art training
 • Diverse koffiedrankjes leren onderscheiden en bereiden
 • Slow coffee? Cold Brew? Plant based 'milk' drinks? Ontdek de trends in koffieland
 • De toekomst van de koffie-industrie

koffie, Espresso, cappuccino, latte, lungo, americano, barista, koffiebar

Onze docenten

Rob Berghmans

In 2002 opende Rob Berghmans een koffiebar tegenover de Nationale Bank in Antwerpen: “Caffènation”. Die hippe en informele coffee corner groeide in de buurt al snel uit tot een waar begrip.

Doorheen de jaren breidde Rob de succesvolle koffiezaak uit met een eigen branderij die versgebrande koffiebonen levert aan verschillende bars in binnen- én buitenland. Vandaag geeft hij zijn professionele ervaring door aan de cursisten van onze school. “Zo stoom ik de volgende generatie barista’s klaar om aan de slag te gaan met de producten die ik zelf zo fantastisch vind”, aldus Rob.

Katrien Pauwels

Zes jaar lang werkte Katrien Pauwels bij een technologiegigant. Op een dag besloot ze, samen met haar man Tom, om alle voorzichtigheid overboord te gooien. Ze stampten hun eigen koffieroosterij “OR Coffee Roastery” uit de grond. De roosterij breidde al snel uit met een koffiebar en een trainingscentrum. Katrien en Tom verkopen en serveren koffie met een verhaal. Ze hechten veel belang aan de origine van hun koffiebonen. Ze kiezen bijna uitsluitend voor bonen van plantages die ze zelf bezocht hebben. Contact met de boeren is voor hen enorm belangrijk.

Je kan Katrien dus best omschrijven als een echte experte, die zowel bekend is met alle aspecten van koffie als ook een neus voor (h)eerlijke zaken heeft.

Kris Van Guyse

Wie één keer in koffiebar “Noir” in Leuven komt, weet meteen hoe koffie altijd zou moeten smaken. Sinds 2012 serveren Kris Van Guyse en zijn partner in crime Murielle er de beste specialty coffee. Dat is elke keer weer heerlijk genieten, zowel ter plaatse in het gezellige interieur van de bar en onderweg als takeaway.

Kris en Murielle gebruiken enkel koffiebonen van kleine koffiebranderijen. Zo garanderen ze unieke smaken die altijd weten te bekoren en een heel divers publiek aantrekken. Die expertise in productkeuze en zakendoen is exact wat Kris doorgeeft aan de studenten van deze opleiding. Een uitstekende leermeester!

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Barista

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Tijdens deze opleiding volg je les in een hippe koffiebar en ben je intensief met koffie bezig. Je dompelt je onder in smaken, geuren en kleuren. Je wordt een echte expert. Zo maak jij van je passie voor koffie een volwaardige job. What's not to like?
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De cursus bouwt je kennis en vaardigheden gaandeweg op. Jouw docent, een ervaren barista, legt de leerstof stap voor stap uit in begrijpelijke taal. Iedereen kan deze opleiding volgen.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Door te oefenen in een echte koffiebar pas je de leerstof vanaf de eerste les actief toe en ontwikkel je in sneltempo professionele baristaskills. Jij leert door te doen. Steek je handen dus maar uit je mouwen!
Hoe start ik als zelfstandig Barista?
Dat kom je te weten in deze opleiding! Jouw docent is namelijk een succesvolle zelfstandige die zijn of haar ervaring met ondernemen graag aan jou doorgeeft. Zo ben je na de opleiding meteen klaar om een trendy koffiebar te starten. Wil je jezelf nog diepgaander voorbereiden op een carrière als zelfstandig barista? Dan is onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak jouw sleutel tot succes!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker! Check ons ruime aanbod aan opleidingen rond het thema Horeca & Hospitality en vind een specialisatiecursus die bij jou past. Bier-, thee- of wijnsommelier? Als barista heb jij vast en zeker het talent om ook op het vlak van deze dranken een ware connaisseur te worden!

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Barista bestaat uit 8 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. In de opleiding leer je alles om een perfect gebrouwen koffie te serveren. In het overzicht met de startdata van de opleiding Barista vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

De school voorziet voor jou koffiebonen, filters, kannetjes... Al dat materiaal gebruik jij helemaal gratis!

Je neemt best je eigen laptop of tablet mee. Tijdens de lessen focussen we op praktijk, innovatie en kwaliteit. Het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding vind je via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt.

Wil je thuis graag actief oefenen? Wil je na je opleiding meteen starten als professioneel barista? Dan loont het zich om vrijblijvend eigen materiaal aan te kopen. Jouw docent stelde precies daarom een uitgebreid pakket met kwaliteitsvolle koffieproducten samen. Via Beautyblue koop je dit pakket aan een aantrekkelijke groothandelsprijs. Het pakket bevat alles wat je tijdens de les nodig hebt: van een waterketel en een stoomkan tot een aeropress. Het pakket is bovendien geschikt om thuis mee te oefenen en om na je opleiding te gebruiken in je eigen coffee corner. Deze aankoop is niet verplicht, maar het is een prima investering in jouw toekomst!

Praktijkervaring en stage

Wil je jezelf tijdens de opleiding volledig onderdompelen in de wondere wereld van koffie? Kies dan voor een stage! Ga bijvoorbeeld langs bij je favoriete koffiebar, vertel iets meer over je opleiding en vraag naar een toffe stageplaats. Op stage ben je heel intensief met koffie bezig. Je breidt je productkennis voortdurend uit. Je leert de wensen en smaken van echte klanten kennen. Je leert elke dag iets bij. Een stage is zo de ideale springplank naar een prachtige carrière als Barista.

Bepaal zelf de periode, plek en duur van de stage. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Laat het ons even weten en wij zorgen voor de nodige documenten. Jij kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Barista. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Barista. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

koffie, Espresso, cappuccino, latte, lungo, americano, barista, koffiebar

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt 495.00 euro. Dit bedrag omvat het lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren barista, het gebruik van de lokalen en het examen op het einde van je opleiding.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
koffie, Espresso, cappuccino, latte, lungo, americano, barista, koffiebar
Lindsey
Heule

Mijn eerste les was toppie ik kijk al uit naar de volgende, perfecte locatie, leerrijke uitleg, heel aangename en goede lesgeefster.. alleen maar lof !!!!!!!!  

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS