Opleiding

OPLEIDING

Creatief Schrijven

Wil jij...

 1. zelf een verhaal of een boek schrijven
 2. weten hoe je inspiratie vindt en aan jouw schrijfavontuur begint
 3. in een klein, gezellig groepje meeslepende en spannende verhalen op papier toveren
 4. geld verdienen door jouw verhalen en schrijfsels te publiceren
 5. van jouw liefde voor tekst en taal je beroep maken

Schrijver, een beroep met toekomst!

Droom jij er wel eens van je eigen verhaal te publiceren? Maar weet je niet goed hoe hier aan te beginnen? Dan is de opleiding Creatief Schrijven jou op het lijf geschreven!

De cursus is bedoeld voor iedereen die houdt van woord en taal. Als je graag gedichten schrijft maar moet zoeken naar de juiste verwoordingen of als je regelmatig verhalen schrijft maar soms een writersblock hebt, dan is deze opleiding de oplossing voor jou.

Je leert alle technieken om een goed samenhangende tekst te schrijven. Ook zal er aandacht besteed worden aan een sterk plot en hoe verschillende verhaallijnen in mekaar te laten komen. Als jij de methodes van professionele schrijvers ook wil leren, dan is deze cursus voor jou de juiste keuze!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  269.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Creatief Schrijven

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent05/10/202009/11/202018u30 - 21u30Maa
Antwerpen07/11/202005/12/202014u00 - 17u00Zat
Hasselt08/11/202006/12/202014u00 - 17u00Zon
Hasselt17/11/202015/12/202018u30 - 21u30Din
Antwerpen17/11/202015/12/202018u30 - 21u30Din
Gent13/03/202117/04/202110u00 - 13u00Zat

PROGRAMMA

creatief schrijven, schrijver, literatuur, verhaal, roman, woorden, zinnen, taal, schrijfstijl, verteltechnieken, publiceren, boek, auteur, schrijfproces, columns, kortverhaal, poëzie, blog, vertelstructuur, manuscript, plot, personage, groepslessen, thui

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Schrijver / auteur
 • Ghostwriter
 • Blogger
 • Scenarist
 • Columnist

Vaardigheden en skills

 • Alle technieken om een goed samenhangende tekst te kunnen schrijven beheersen
 • Weten hoe je inspiratie kan vinden en interessante personages kan opbouwen
 • Vertelperspectieven en tijdsvolgorde? Jij laat de puzzelstukjes perfect in elkaar passen
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Je toekomstmogelijkheden als schrijver
 • Verschillende verhaalgenres leren kennen
 • Manieren om te beginnen met schrijven
 • Het krijgen en vinden van inspiratie
 • Freewriten en brainstormen
 • Personages en karakters opbouwen
 • Een spanningsboog creëren
 • Correct en foutloos schrijven
 • Schrijven en schrappen
 • Intuïtief of volgens schema schrijven
 • Onderwerpen en thema’s bepalen
 • Lichamelijke reacties en emoties beschrijven
 • Verschillende vertelperspectieven
 • De tijdsvolgorde van je verhaal bepalen
 • Titel, begin, midden en einde
 • Plot en premisse
 • Schrijven van poëzie
 • Je manuscript laten publiceren

creatief schrijven, schrijver, literatuur, verhaal, roman, woorden, zinnen, taal, schrijfstijl, verteltechnieken, publiceren, boek, auteur, schrijfproces, columns, kortverhaal, poëzie, blog, vertelstructuur, manuscript, plot, personage, groepslessen, thui

Onze docenten

Michael Goovaerts

Michael Goovaerts begon als ghostwriter bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts en schreef er mysteries en true crime. Onder de vleugels van Houtekiet debuteerde hij nadien met De Waarheid over Liegen. Na een workshop van scenariogoeroe Robert McKee kreeg hij de smaak voor scenarioschrijven te pakken en schreef hij een eerste kortfilm voor een RITS
afstudeerproject. Op een filmfestival selecteerde Hollywood veteraan Robert Kosberg (Twelve Monkeys) nadien een van zijn ideëen om uit te werken tot een romantic comedy.
 
Als docent Scenarioschrijven stond Michael mee aan de wieg van de International Academy of Film & Television in Antwerpen en de opleiding Dramaschrijven aan de SAMWD Lier. Sinds 2014 coacht hij aspirant schrijvers van klad tot manuscript en doceert hij voor Centrum voor Avondonderwijs de cursussen Creatief Schrijven en Scenarioschrijven.
 
Michael Goovaerts: ”Als schrijver, docent & coach sta ik een breed schrijverspubliek bij in hun zoektocht naar een eigen stem, het behalen van schrijfambities en het ontvouwen van hun talent en liefde voor schrijven.”

Alexander Decommere

Alexander Decommere studeerde in 2007 af als filmmaker. Sindsdien regisseerde hij vier kortfilms, twee documentaires en drie theaterstukken. In 2011 nam hij samen met een co-schrijver deel aan het VAF-scenarioatelier voor speelfilm, waar hij alle kneepjes van het scenarioschrijven onder de knie kreeg.
 
Alexander heeft een vlotte pen, een bescheiden tekentalent en een scherp oog voor fotografie. Dat alles is gegroeid uit zijn passie voor film en zijn onstilbare honger naar verhalen. Hij gelooft dat er in ieder van ons een waardevol verhaal schuilt, en met zijn menselijke aanpak en een flinke dosis humor probeert hij het beste uit zijn studenten te halen tijdens de cursus Fotografie.

Davy Haegeman

Davy Haegeman heeft ruime ervaring als copywriter en digitale strateeg bij verschillende bedrijven, en richtte uiteindelijk zijn eigen bedrijf op. Hij is ervan overtuigd dat je een enorme meerwaarde kunt zijn voor kleine ondernemers wanneer je hen kennis kan aanreiken vanuit grote bedrijven, en dat geldt ook voor copywriting en digitale marketing.
 
Met overtuigende teksten wordt ondernemen een stuk makkelijker: je krijgt meer en betere klanten én je kunt meer verkopen. Je moet natuurlijk wel weten hoe je dat voor elkaar krijgt. Als je dat wilt leren, is de cursus Copywriter ideaal voor jou! Met zijn cursus hoopt Davy zijn studenten op te kunnen leiden tot professionele schrijvers zodat ook zij later een verschil kunnen maken voor de business van hun klanten.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Creatief Schrijven

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Deze opleiding is perfect voor mensen die al een tijdje op een verhaal zitten te broeden en eindelijk hun ei kwijt willen. Je leert namelijk hoe je jouw ideeën op een creatieve manier omzet in een concreet verhaal. Zo schud jij binnenkort de meest spannende en straffe verhalen uit je mouw. Kortom, deze cursus is jouw literaire springplank!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig. Een ervaren docent maakt jou stap voor stap wegwijs.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Ja, je gaat vanaf de eerste les actief aan de slag met tekst en taal. Je leert door te doen!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond de thema’s Marketing & Communicatie en Creativiteit & Hobby.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Creatief Schrijven bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Eerst en vooral leer je inspiratie halen uit dagdagelijkse praktijken. Je leert verhaallijnen uitwerken en personages uitdiepen. Tenslotte kom je ook te weten hoe je start als zelfstandig schrijver en hoe je je verhaal laat publiceren. In het overzicht met de startdata van de opleiding Creatief Schrijven vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je van jouw docent speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Buiten pen en papier hoef je zelf niets mee te brengen.

Praktijkervaring en stage

Creatief schrijven is een kunst die je in de vingers moet krijgen. Het loont zich dan ook om tijdens je opleiding stage te lopen, bijvoorbeeld bij jouw favoriete magazine of op de communicatieafdeling van een bedrijf in jouw buurt. Of misschien heeft een vereniging in jouw gemeente wel creatieve teksten nodig voor op een flyer of een website? Spring gewoon eens binnen, vertel iets meer over je opleiding en vraag naar een toffe stageplaats. Laat je creativiteit de vrije loop en doe tegelijkertijd waardevolle werkervaring op! Een echte aanrader.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Neem dan even contact op met je opleidingsconsulent om een stagecontract in orde te brengen. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Het examen bestaat uit tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Creatief Schrijven. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Schrijver. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

creatief schrijven, schrijver, literatuur, verhaal, roman, woorden, zinnen, taal, schrijfstijl, verteltechnieken, publiceren, boek, auteur, schrijfproces, columns, kortverhaal, poëzie, blog, vertelstructuur, manuscript, plot, personage, groepslessen, thui

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 269.00 euro. Dit bedrag omvat het handige lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren schrijver, het gebruik van de lokalen en het examen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
Sofie
Hasselt

Graag wil ik jullie feliciteren met jullie opleiding én jullie leerkracht creatief schrijven. In vijf weken tijd slaagde Richard erin om ons daadwerkelijk aan het schrijven te krijgen via allerhande tools en werkvormen. Ik ben zeer tevreden over zijn manier van aanpak, zijn opvolging en het geven van feedback. Een aanrader voor iedereen die van schrijven houdt en onmiddellijk aan de slag wil gaan!

Irma
Bree

Ik vond de eerste (en inmiddels tweede) les van de cursus creatief schrijven erg goed: materiaal, docente, afspraken, alles was prima. Helemaal naar verwachting, zelfs beter. Inhoudelijk heb ik dus geen enkele opmerking.   Ook de enkele keer dat ik telefonisch contact opnam of er op een andere wijze contact was met de opleiding wegens het verzetten van de aanvangsles: prima.

Paul
Dendermonde

Leuke start. Boeiend. Al heel wat opgestoken. Ik verwacht er veel van.

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS