Opleiding

OPLEIDING

Creatief Schrijven

Wil jij...

 1. vlotte verhalen en treffende teksten leren schrijven
 2. weten hoe je inspiratie vindt en aan jouw schrijfavontuur begint
 3. geld verdienen door jouw verhalen en schrijfsels te publiceren
 4. van jouw liefde voor tekst en taal je beroep maken
 5. studeren op eigen tempo, met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby's

Schrijver, een beroep met toekomst!

Lezen is leuk, schrijven is super! Wil jij een eigen verhaal publiceren? Weet je niet goed hoe je hier aan begint? Dan is deze thuiscursus echt je ding! Ideaal voor wie graag schrijft, borrelt van ideeën en tovert met woorden.

Je leert tijdens de opleidingen alle technieken om een samenhangend en meeslepend verhaal te schrijven. Er is ook aandacht voor verhaallijnen, genres en vlot taalgebruik. De cursus reikt je hulpmiddelen aan om je schrijversblok te overwinnen.

Aarzel niet langer en pen je eigen verhaal neer, zowel als hobbyist of als professional! Het enige wat je nodig hebt is een schriftje, een pen en je fantasie! Jouw verhalen gaan leven, boeien, verrassen en prikkelen. Ze lezen als een trein. Dat geeft voldoening!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  219.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ga naar de groepslesVergelijk met groepsles

PROGRAMMA

creatief schrijven, schrijver, literatuur, verhaal, roman, woorden, zinnen, taal, schrijfstijl, verteltechnieken, publiceren, boek, auteur, schrijfproces, columns, kortverhaal, poëzie, blog, vertelstructuur, manuscript, plot, personage, groepsles

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Schrijver bij een magazine of een uitgeverij
 • Zelfstandig auteur, blogger, poëet, columnist,...

Vaardigheden en skills

 • Inspiratie vinden en je schrijversblok overwinnen
 • Alle technieken beheersen om een samenhangende en meeslepende tekst te schrijven
 • Intrigerende personages, verhaallijnen en plotwendingen uitwerken
 • Vertelperspectief, stijlfiguur en tijdsvolgorde? Jij laat de puzzelstukjes in elkaar passen!
 • Een verhaal publiceren en promoten
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Je toekomstmogelijkheden als schrijver
 • Hoe begin ik met schrijven en waar vind ik inspiratie?
 • Alle aspecten van een verhaal: wie? wat? waar? wanneer?
 • Een vertelperspectief kiezen
 • Personages met echte emoties ontwikkelen
 • Geloofwaardige dialogen schrijven
 • Spanning opdrijven en cliffhanger inbouwen
 • Een correct taalgebruik hanteren
 • Schrijven is schrappen
 • De verschillende genres: van column tot kinderverhalen
 • Je manuscript laten publiceren én promoten

creatief schrijven, schrijver, literatuur, verhaal, roman, woorden, zinnen, taal, schrijfstijl, verteltechnieken, publiceren, boek, auteur, schrijfproces, columns, kortverhaal, poëzie, blog, vertelstructuur, manuscript, plot, personage, groepsles

Onze docenten

Jacobina Kunnen

Hallo, ik ben Jacobina. In mijn leven heb ik diverse baantjes gehad. Ik werkte o.a. bij een dierenarts, een postbedrijf en een bibliotheek. Op mijn veertigste heb ik het roer drastisch omgegooid. Waarom? Ik had al sinds mijn jeugd de wens om een kinderboek te schrijven. Mijn grootvader was schrijver en ik wilde uitzoeken of ik dat ook zou kunnen. Ik zei mijn baan op en ging mijn droom achterna. Ik volgde schriftelijke schrijfcursussen en deed de schrijfopleiding Proza voor Kinderen bij Scriptplus in Amsterdam. Ik trok mijn stoute schoenen aan en belde een redacteur van een tijdschrift. Ik mocht een proefverhaal voor volwassenen insturen. Het lukte! Ik schreef tientallen korte verhalen voor tijdschriften. Een eerste kinderboek van mij zag het daglicht. Voor een regionaal dagblad begon ik columns te schrijven, maar ik wilde nog beter leren schrijven. Ik verslond schrijfboeken en volgde speciale schrijfworkshops. Ik merkte ook dat je naast goede schrijftechniek moet beschikken over discipline, doorzettingsvermogen en lef. Je moet zelf het initiatief nemen, wil je opgemerkt worden bij uitgeverijen.
Mijn droom was uitgekomen: ik publiceerde, maar ik wilde meer. Ik had heel goed schrijfonderwijs gekregen en wilde mijn kennis overdragen aan beginnende schrijvers. Nu begeleid ik al 12 jaar cursisten via langeafstandsonderwijs. Tevens geef ik lessen creatief schrijven op diverse scholen en kunstzinnige instellingen. Het ontwikkelen van lesmateriaal hoort daarbij. Daarnaast beoordeel ik manuscripten van (beginnende) schrijvers.
 
Het contact met cursisten vind ik heel waardevol. Ik herken het enthousiasme als je iets moois hebt geschreven, als je verbaasd staat over jezelf. Of dat nu het schrijven van een column is of een verhaaltje voor een kleuter. Belangrijk om te vermelden is dat je huiswerk en de contacten met je docent vertrouwelijk worden behandeld.
Ik verheug me op onze samenwerking.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Creatief Schrijven

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Deze cursus is perfect voor mensen die al een tijdje op een verhaal zitten te broeden en eindelijk hun ei kwijt willen. Je leert namelijk hoe je jouw ideeën op een creatieve manier omzet in een concreet verhaal. Zo schud jij binnenkort de meest spannende en straffe verhalen uit je mouw. Kortom, deze cursus is jouw literaire springplank!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Iedereen kan deze thuisstudie volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Wat is het verschil met de groepsles Creatief Schrijven?
Deze thuisstudie biedt jou het maximum aan flexibiliteit en comfort. Jij studeert met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby’s. Jij studeert waar en wanneer je maar wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier. 's Avonds in de zetel? 's Ochtends in de trein? Op vakantie? In de tuin? Jij kiest! Qua inhoud is de groepsles Creatief Schrijven vergelijkbaar. Ook de diploma's van de thuisstudie en de groepsles hebben dezelfde waarde.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen en opdrachten. Die stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen. Op stage pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond het thema Marketing & Communicatie. Check het aanbod, schrijf je in en word expert!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen 1 minuut op jouw profielpagina en op het online studentenplatform. De papieren versie brengen we gelijktijdig naar de post. Binnen de kortste keren ligt die versie bij jou in de brievenbus. Vanaf dag één begeleidt een gepassioneerd docent jouw via het online studentenplatform. De docent geeft je nuttige feedback en een antwoord op al je vragen. Je staat er dus nooit alleen voor! Thuisstudies bieden bovendien absolute vrijheid: jij studeert waar en wanneer je wil.

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een handige map. Jouw persoonlijke docent, een echte taalvirtuoos, stelde het cursusmateriaal samen. De docent zorgde voor een goede balans tussen theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens samen met je docent via het online leerplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie Creatief Schrijven een succes te maken.

Praktijkervaring en stage

Elke schrijver weet hoe belangrijk het is om echt iets op papier te zetten. Daarom is het interessant om al tijdens je thuisopleiding een stage te volgen. Dat kan bij een magazine of een uitgeverij. Zo zet je je kennis uit de cursus om in de praktijk. Je leert ook mensen kennen binnen de creatieve sector. Dat is handig, want zo vergroot je je kansen om aan de slag te gaan als Schrijver.

Kies zelf de periode, plek en duur van de stage. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stagecontract aan. Samen met je stagegever vul je dit contract in. Bezorg ons zeker het ingevulde contract. Je loopt maximaal 300 uur stage. Je rondt de stage af voor je examen aflegt.

Een stage is een handig opstapje naar een droomcarrière als Schrijver. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch en een praktisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60% op beide examens? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Creatief Schrijven. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Schrijver. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

creatief schrijven, schrijver, literatuur, verhaal, roman, woorden, zinnen, taal, schrijfstijl, verteltechnieken, publiceren, boek, auteur, schrijfproces, columns, kortverhaal, poëzie, blog, vertelstructuur, manuscript, plot, personage, groepsles

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding Creatief Schrijven bedraagt slechts 219.00 euro. Hiervoor krijg je allereerst een gedetailleerd cursusboek met voorbeelden en oefeningen. Je ontvangt ook een jaar lang online begeleiding van een professioneel topdocent met een hart voor woord en taal. Ten slotte geniet je van toegang tot ons online studentenplatform én van de mogelijkheid om binnen een ruime termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen. Dat kan op één van onze verschillende examenlocaties! Zo heb je meteen alles binnen handbereik voor een geslaagde thuisopleiding!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Creatief Schrijven

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS