Opleiding

OPLEIDING

Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij

Wil jij...

 1. gluten en lactose uit je leven bannen
 2. alles weten over allergieën en voedselintoleranties
 3. weten met welke vervangproducten je een overheerlijke maaltijd klaarmaakt
 4. de perfecte gastvrouw of -heer zijn en aangepaste maaltijden voorzien op jouw feestjes
 5. van jouw restaurant een plek maken waar iederéén begint te watertanden van de menukaart

Dieetkok, een beroep met toekomst!

Ben je lactose-intolerant of heb je last van een glutenallergie? Of wil je als horeca-uitbater rekening leren houden met dieetrestricties van je klanten? Dan is deze cursus jouw leidraad in de keuken!

Een ervaren voedingstherapeut vertelt je alles over de spijsvertering en legt je het verschil uit tussen voedselintoleranties en -allergieën. Je verdiept je in gluten- en lactosevrije voeding en je leert recepten bewerken naargelang het te volgen dieet. Er zijn namelijk heel wat lekkere vervangproducten op de markt waarmee je een smakelijk bord op tafel tovert.

Een cursus die naar meer smaakt!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Antwerpen04/03/202101/04/202118u30 - 21u30Don 
-15%
Hasselt05/03/202102/04/202118u30 - 21u30Vrij 
-15%
Gent16/03/202113/04/202118u30 - 21u30Din 
-15%

PROGRAMMA

dieet, voedselallergie, voedselintolerantie, intolerantie, gluten, lactose, melk, melkproduct, dieetkok, recept, glutenvrij, lactosevrij

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Voedingsconsulent: zelfstandig of in bijberoep
 • Voedingsconsulent in een gezondheidscentrum (specialisatie gluten- en lactosevrije voeding)
 • Uitbater allergievriendelijke horecazaak

Vaardigheden en skills

 • Je weet hoe het spijsverteringsstelsel werkt en hoe het beïnvloed wordt door lactose en gluten.
 • Je kent voor elk ingrediënt een geschikt vervangproduct.
 • Je kan de smakelijkste gerechten op tafel toveren waarbij je rekening houdt met restricties.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • De werking van het spijsverteringsstelsel
 • Wat is het verschil tussen een voedselintolerantie en een voedselallergie?
 • Gluten- en lactose-intolerantie herkennen
 • Welke producten bevatten gluten?
 • Welke producten moet je vermijden met een lactose-intolerantie?
 • Glutenvrije vervangproducten voor meel, bindmiddel, pasta...
 • Lactosevrije vervangproducten voor boter, melk, kaas...
 • Gerichte aanpassingen maken in recepten

dieet, voedselallergie, voedselintolerantie, intolerantie, gluten, lactose, melk, melkproduct, dieetkok, recept, glutenvrij, lactosevrij

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor voedselallergieën en voedselintoleranties, bijvoorbeeld voor gluten en lactose. De vraag naar gluten- en lactosevrije gerechten zit dan ook in de lift. In deze opleiding leer je hoe je zo´n gerechtjes smaakvol klaarmaakt. Perfect voor mensen die professioneel met voeding bezig zijn én voor mensen die vrienden en familie willen verrassen met aangepaste maaltijden!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig. Een ervaren voedingsexpert maakt jou wegwijs!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut! We hebben nog heel wat andere opleidingen rond het thema Gezonde Voeding. Check dus zeker ons aanbod en leer alles over evenwichtige eetpatronen en natuurlijke ingrediënten.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Nadat je eerst de theoretische kennis over de werking van het spijsverteringstelsel leert, ga je aan de slag om recepten voor aangepaste voeding te ontdekken. In het overzicht met de startdata van de opleiding Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Buiten pen en papier hoef je voor de eerste les niets mee te brengen. Tijdens de daaropvolgende lessen breng je zelf gezonde basisingrediënten mee om de recepten uit de cursus klaar te maken. Hierover krijg je in de eerste les meer info van je docent.

Praktijkervaring en stage

Koken is een kunst. Net daarom loont het zich om al tijdens je opleiding intensief te oefenen. Dat kan via een stage! Spring bijvoorbeeld eens binnen in jouw favoriete foodbar of restaurant en vraag naar een leuke stageplek. Op stage leer je de werkvloer van dichtbij kennen. Op stage houd je rekening met de allergieën en ongemakken van echte klanten. Zo leer je elke dag nog iets bij. Die werkervaring is waardevol als je snel wil starten als professioneel Dieetkok.

Bepaal zelf de plek, periode en duur van je stage. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Laat het ons even weten en wij zorgen voor de nodige documenten. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg ervoor dat je de stage beëindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt een theoretisch en een praktisch examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60% op beide examens? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Dieetkok. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

dieet, voedselallergie, voedselintolerantie, intolerantie, gluten, lactose, melk, melkproduct, dieetkok, recept, glutenvrij, lactosevrij

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de lessen Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij bedraagt 249.00 euro. Dit bedrag omvat het uitgebreide lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren voedingsconsulent, het gebruik van de lokalen en het examen op het einde van je opleiding. Daarnaast krijg je ook toegang tot het online studentenplatform.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
dieet, voedselallergie, voedselintolerantie, intolerantie, gluten, lactose, melk, melkproduct, dieetkok, recept, glutenvrij, lactosevrij, allergievriendelijk, glutenintolerant, lactose-intolerant, glutenallergie, lactoseallergie
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Dieetkok: Gluten- en Lactosevrij

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS