Opleiding

OPLEIDING

Elektricien

Wil jij...

 1. elk elektronische apparaat weer aan de praat krijgen
 2. de ingewikkelde knoop van elektrische bedrading ontwarren
 3. op een veilige manier met elektriciteit en elektrische apparaten leren omgaan
 4. een centje bijverdienen als handige harry
 5. snel aan de slag als volleerd Elektricien

Elektricien, een beroep met toekomst!

Weet jij waar, maar vooral ook hoe de lamp brandt? Spreekt een carrière als elektricien jou wel aan? Dan is deze opleiding exact waar jij naar op zoek bent!

Je leert alles van A tot Z over elektriciteit en verdiept je zowel in de technische als in de administratieve kant. Je leert een technische fiche opstellen en je komt te weten hoe je de nodige vergunningen verkrijgt of contracten opstelt. Je weet exact met welke materialen je best werkt en natuurlijk komt ook veiligheid ruim aan bod.

Bovendien geeft je docent, zelf een ervaren vakman, je goede raad mee om te starten als zelfstandige. Werk verzekerd, want Elektricien is een veelgevraagd knelpuntberoep!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Certificaat

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  539.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

Startdata Elektricien

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent05/02/201923/04/201918u30 - 21u30Din
Antwerpen08/02/201926/04/201918u30 - 21u30Vrij
Hasselt11/03/201924/06/201918u30 - 21u30Maa
Aalst12/03/201911/06/201918u30 - 21u30Din
Mechelen12/03/201918/06/201918u30 - 21u30Din
Antwerpen15/07/201930/07/201910u00 - 13u00Maa
Gent01/08/201914/08/201914u00 - 17u00Don
Hasselt01/08/201916/08/201914u00 - 17u00Don

PROGRAMMA

elektricien, elektrotechniek, knelpuntberoep, vestigingsattest, centrale examencommissie, diploma, beschermd beroep, domotica, verlichting, elektriciteit, elektrische installaties, elektriciteitsplan, aannemer, bouwsector, groepslessen, thuisstudie, volwa

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig Elektricien
 • Elektricien in een bouwbedrijf

Vaardigheden en skills

 • Een goede voorbereiding is het halve werk: jij stelt elke keer een goed werkplan en een technische fiche op
 • Jij hebt alle kennis in huis rond wat elektriciteit juist is en hoe deze bron van energie wordt gebruikt.
 • Safety first! Jij laat alles veilig en vlekkeloos verlopen
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

Theoretische kennis

 • Opbouw van elektronische apparaten
 • De elektrische stroomkring
 • Warmteontwikkeling via elektrische stroom
 • Magnetisme en elektromagnetisme
 • ...

Praktijkgerichte kennis

 • Leren kennen van de verschillende materialen
 • Veiligheid in de woning
 • Het ontwerpen van een elektrische installatie
 • Materiaalkeuze en kostenraming
 • ...

Administratieve kennis

 • Starten als zelfstandig elektricien of in bijberoep
 • Contracten opstellen en nakomen
 • Vergunningen en reglementeringen in orde maken
 • ...

Onze docenten

Hans Van Winckel

Hans Van Winckel heeft een erg veelzijdige carrière achter de rug. Na zijn studies begon hij als leerkracht in het secundair onderwijs. Daar gaf hij de vakken Elektriciteit en Technologie. Later werd hij ook domeinverantwoordelijke en financieel beheerder binnen dezelfde school. Vandaag is Hans technisch coördinator van de Go! Scholengroep in Antwerpen, waar hij werven opvolgt op het vlak van techniek en preventie. Verder geeft hij ook het vak Elektriciteit (BA4 – BA5) aan de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Hans is enorm gedreven en gepassioneerd. Mensen dingen bijleren? “Fantastisch! Het is gewoon geweldig om volwassenen aan te leren hoe ze zelf elektriciteit kunnen leggen. Als mensen hun loopbaan na mijn lessen dan een nieuwe wending geven, ben ik pas helemaal in de wolken.”

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Elektricien

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Belgen blijven maar bouwen, verbouwen en sleutelen aan hun huis. De vraag naar goedopgeleide vakmannen is groot. Met deze cursus speel jij in op die vraag. Met deze cursus zet jij jouw passie voor kwaliteitsvol handwerk om in een job met werkzekerheid. Meer nog: als zelfstandig Elektricien neem je het heft zelf in handen en bepaal je je eigen toekomst. Echt iets voor jou!
Hoe start ik als zelfstandig Elektricien?
Wie wil starten als zelfstandig Elektricien heeft vanaf januari 2019 geen vestigingsattest meer nodig. Je hoeft dus geen examen meer af te leggen aan de Centrale Examencommissie in Brussel, maar legt je examen bij ons op school af tijdens je laatste les. Geslaagd? Met je diploma kan je vanaf januari meteen starten als zelfstandige in Vlaanderen. Je docent geeft je bovendien nog goede raad mee vanuit zijn eigen ervaring zodat je er volledig klaar voor bent!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Zijn de lessen praktijkgericht?
De lessen bereiden je perfect voor op het theoretisch examen dat je op onze school aflegt. De lessen focussen daarom op de administratieve en technische kennis die je nodig hebt om te slagen. Praktijkervaring doe je op door stage te lopen bij een ervaren vakman.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een ijzersterk aanbod aan cursussen rond het thema Bouw & Renovatie. Check het hele gamma en schrijf je in voor de cursus die bij jouw toekomstdromen past.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Elektricien bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. In het overzicht met de startdata van de opleiding Elektricien vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je cursusmateriaal op maat. Buiten pen en papier hoef je niets mee te brengen. Wij voorzien de rest.

Praktijkervaring en stage

Wil je graag extra ervaring opdoen voor je er écht aan begint? Dat kan met een stage bij een bouwfirma of een projectontwikkelaar! Op stage schaaf je zowel je technische als administratieve kennis bij. Zo begin jij perfect voorbereid aan je nieuwe carrière als Elektricien.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je je ideale stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stagecontract aan. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

In de laatste les leg je je examen af. Scoor je minstens 60%? Proficiat, je bent geslaagd en ontvangt een diploma van onze school. Wil je starten als zelfstandig Elektricien? Vanaf januari 2019 hoef je daarvoor geen examen meer af te leggen bij de Centrale Examencommissie, maar kan je met je diploma van onze school meteen aan de slag in Vlaanderen. Wil je graag als zelfstandige aan de slag in Brussel of Wallonië? Neem dan contact op met het ondernemingsloket voor meer informatie over de specifieke voorwaarden in jouw regio. 

elektricien, elektrotechniek, knelpuntberoep, vestigingsattest, centrale examencommissie, diploma, beschermd beroep, domotica, verlichting, elektriciteit, elektrische installaties, elektriciteitsplan, aannemer, bouwsector, groepslessen, thuisstudie, volwa

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 539.00 euro. Dit bedrag omvat het volledige lesboek met daarin alle informatie om succesvol te slagen voor je examen, de professionele begeleiding van een ervaren elektricien en het gebruik van de lokalen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de opleidingscheques (VDAB) en de KMO-portefeuille (VLAIO). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS