Opleiding

OPLEIDING

Elektricien

Wil jij...

 1. elk elektronische apparaat weer aan de praat krijgen
 2. de ingewikkelde knoop van elektrische bedrading ontwarren
 3. op een veilige manier met elektriciteit en elektrische apparaten leren omgaan
 4. een centje bijverdienen als handige harry
 5. snel aan de slag als volleerd vakman

Elektricien, een beroep met toekomst!

Weet jij waar, maar vooral ook hoe de lamp brandt? Spreekt een carrière als Elektricien jou aan? Dan is deze opleiding exact waar jij naar op zoek bent!

In de theoretische lessen leer je alles over elektriciteit. Aan de hand van voorbeelden toont en illustreert jouw docent verschillende technieken en materialen. Je verdiept je in de administratieve aspect van het beroep. Contracten, vergunningen, technische fiches,... Natuurlijk komt ook veiligheid aan bod. Zo leg jij een stevige theoretische én technische basis om snel professioneel te starten in de bouwsector.

Weetje: Elektricien is een knelpuntberoep. Werk verzekerd dus!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  539.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

Startdata Elektricien

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Antwerpen14/10/201927/01/202018u30 - 21u30Maa
Gent15/10/201921/01/202018u30 - 21u30Din
Hasselt23/10/201929/01/202018u30 - 21u30Woe
Mechelen24/10/201913/02/202018u30 - 21u30Don
Genk07/01/202031/03/202018u30 - 21u30Din

PROGRAMMA

elektricien, elektrotechniek, knelpuntberoep, vestigingsattest, centrale examencommissie, diploma, beschermd beroep, domotica, verlichting, elektriciteit, elektrische installaties, elektriciteitsplan, aannemer, bouwsector, groepslessen, thuisstudie, volwa

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig elektricien
 • Medewerker van een elektricien
 • Elektricien in een bouwbedrijf

Vaardigheden en skills

 • Je hebt de theoretische én technische kennis om te starten als elektricien.
 • Safety first! Jij laat alles veilig en vlekkeloos verlopen.
 • Een goede voorbereiding? Jij stelt bij elke opdracht een werkplan en een technische fiche op.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

Theoretische kennis

 • Opbouw van elektronische apparaten
 • De elektrische stroomkring
 • Warmteontwikkeling via elektrische stroom
 • Magnetisme en elektromagnetisme
 • ...

Praktijkgerichte kennis

 • Leren kennen van de verschillende materialen
 • Veiligheid in de woning
 • Het ontwerpen van een elektrische installatie
 • Materiaalkeuze en kostenraming
 • ...

Administratieve kennis

 • Starten als zelfstandig elektricien in hoofd- of bijberoep
 • Contracten opstellen en nakomen
 • Vergunningen en reglementeringen in orde maken
 • ...

Onze docenten

Hans Van Winckel

Hoofddocent

Hans Van Winckel heeft een erg veelzijdige carrière achter de rug. Na zijn studies begon hij als leerkracht in het secundair onderwijs. Daar gaf hij de vakken Elektriciteit en Technologie. Later werd hij ook domeinverantwoordelijke en financieel beheerder binnen dezelfde school. Vandaag is Hans technisch coördinator van de Go! Scholengroep in Antwerpen, waar hij werven opvolgt op het vlak van techniek en preventie. Verder geeft hij ook het vak Elektriciteit (BA4 – BA5) aan de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Hans is enorm gedreven en gepassioneerd. Mensen dingen bijleren? “Fantastisch! Het is gewoon geweldig om volwassenen aan te leren hoe ze zelf elektriciteit kunnen leggen. Als mensen hun loopbaan na mijn lessen dan een nieuwe wending geven, ben ik pas helemaal in de wolken.”

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Elektricien

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Belgen blijven maar bouwen, verbouwen en sleutelen aan hun huis. De vraag naar goedopgeleide vakmannen is groot. Met deze cursus speel jij in op die vraag. Met deze cursus zet jij jouw passie voor kwaliteitsvol handwerk om in een job met werkzekerheid. Meer nog: als zelfstandig elektricien neem je het heft zelf in handen en bepaal je je eigen toekomst. Echt iets voor jou!
Zijn de lessen praktijkgericht?
De lessen focussen op de theoretische, technische en administratieve aspecten van het beroep. Je krijgt alle kennis mee die je nodig hebt om te slagen voor het theoretisch examen op het einde van je opleiding. Praktijkervaring doe je op door stage te lopen bij een ervaren vakman.
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Hoe start ik als zelfstandig Elektricien?
Wie wil starten als zelfstandig Elektricien heeft vanaf januari 2019 geen vestigingsattest meer nodig. Je hoeft dus geen examen meer af te leggen aan de Centrale Examencommissie in Brussel, maar legt je examen bij ons op school af tijdens je laatste les. Geslaagd? Met je diploma kan je vanaf januari meteen starten als zelfstandige in Vlaanderen. Je docent geeft je bovendien nog goede raad mee vanuit zijn eigen ervaring zodat je er volledig klaar voor bent!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een ijzersterk aanbod aan cursussen rond het thema Bouw & Renovatie. Check het hele gamma en schrijf je in voor de cursus die bij jouw toekomstdromen past.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Elektricien bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. In het overzicht met de startdata van de opleiding Elektricien vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je cursusmateriaal op maat. Buiten pen en papier hoef je niets mee te brengen. Wij voorzien de rest.

Praktijkervaring en stage

Wil je graag praktijkervaring opdoen voor je er echt aan begint? Loop dan stage bij een ervaren elektricien. Daar pas je alle technieken in de praktijk toe. Daar leer je werken met allerhande materialen, apparaten en systemen. Een stage vormt zo het perfecte opstapje voor jouw carrière als Elektricien.

Kies zelf de periode, plek en duur van de stage. Een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stagecontract aan. Daarna loop je maximaal 300 uur stage. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

In de laatste les leg je een theoretisch examen af. Scoor je minstens 60%? Proficiat, je bent geslaagd en ontvangt een diploma van onze school. Wil je starten als zelfstandig Elektricien? Vanaf januari 2019 hoef je daarvoor geen examen meer af te leggen bij de Centrale Examencommissie, maar kan je met je diploma van onze school meteen aan de slag in Vlaanderen. Wil je graag als zelfstandige aan de slag in Brussel of Wallonië? Neem dan contact op met het ondernemingsloket voor meer informatie over de specifieke voorwaarden in jouw regio.

elektricien, elektrotechniek, knelpuntberoep, vestigingsattest, centrale examencommissie, diploma, beschermd beroep, domotica, verlichting, elektriciteit, elektrische installaties, elektriciteitsplan, aannemer, bouwsector, groepslessen, thuisstudie, volwa

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding Elektricien bedraagt slechts 539.00 euro. Dit bedrag omvat het volledige lesboek met daarin alle informatie om succesvol te slagen voor je examen, de professionele begeleiding van een ervaren elektricien en het gebruik van de lokalen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille (VLAIO). Bovendien kan je je cursus als werknemer in loopbaanbegeleiding financieren met opleidingscheques (VDAB). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS