Opleiding

OPLEIDING

Fietsenmaker

Wil jij...

 1. zelf fietsen leren repareren, van band tot versnellingen
 2. alles leren over frames, remmen, kettingkasten en nog zoveel meer
 3. een centje bijverdienen als handige harry
 4. snel starten als zelfstandig Fietsenmaker, in hoofd- of in bijberoep
 5. comfortabel thuis studeren op je eigen tempo en op je eigen manier

Fietsenmaker, een beroep met toekomst!

De populariteit van fietsen in ons wielerland is terug aan het stijgen! Fietsen is niet alleen goedkoper en een stuk sneller én handiger in de stad; het vervuilt ook minder! En met het uitgebreide aanbod stads-, race-, en elektrische fietsen, mountainbikes en bakfietsen is er altijd wel werk aan de winkel voor jou als zelfstandige, voor handige harry's of voor amateurwielrenners om aan fietsen te sleutelen!

Fietsenmakers die hun vak meester zijn, hebben dus ongetwijfeld een mooie toekomst voor zich. Je herstelt en verkoopt fietsen en geeft je klanten uitgebreid advies over welke fiets het beste bij hen past. Wie wil starten als fietsenmaker in hoofd- of bijberoep wordt door middel van deze cursus binnen de kortste keren opgeleid!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  499.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

fietsenmaker, fiets, elektrische fiets, bakfiets, mountain bike, koersfiets, racefiets, wielerland, vestigingsattest, centrale examencommissie, wielertoerist, wielerploeg, onderhoud, reparatie, fietstechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwij

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig fietsenmaker of fietshersteller
 • Eigenaar van een fietswinkel
 • Medewerker van een fietswinkel of een wielrennersclub

Vaardigheden en skills

 • Derailleursysteem of naafversnelling? Voor jou is het geen Chinees meer!
 • Jij verwijdert, monteert en onderhoudt elk fietsonderdeel in een handomdraai.
 • Jij tovert een wrak in sneltempo om in een gloednieuwe tweewieler.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Soorten fietsen
 • Basisgereedschap in het atelier
 • Eerste nazicht van de fiets
 • Schuifmaat en schroefmaat
 • Lassen, solderen en lijmen
 • Mechanische wetten en fietstechniek
 • Frames en voorvorken
 • Frezen van de balhoofdlug en de bracketlug
 • Wielen, spaken, velgen en banden
 • Verschillende soorten remmen
 • Kettingen, kettingkasten en versnellingen
 • Het 'aankleden' van de fiets
 • Fietspompen en fietsaccessoires
 • Starten als zelfstandig fietsenmaker

fietsenmaker, fiets, elektrische fiets, bakfiets, mountain bike, koersfiets, racefiets, wielerland, vestigingsattest, centrale examencommissie, wielertoerist, wielerploeg, onderhoud, reparatie, fietstechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwij

Onze docenten

Roel Torben-Nielsen

In 2010 ben ik gestart met mijn eigen fietsenzaak Ceramic Biking”, zo vertelt Roel Torben-Nielsen. “Aanvankelijk in bijberoep, later werd het een speciaalzaak in keramische lagers voor de fiets. Ik heb een nieuw concept in de fietsbranche bedacht, dat ik graag met mijn cursisten in detail bekijk, zodat zij ook nieuwe ideeën op de markt kunnen brengen.”
Roel heeft zijn carrièrestart gemaakt als productiemanager voor een groot fietsenatelier en in de marge geeft hij fiets- en veiligheidscursussen op scholen en op bedrijven. Wil je ook dat alles op wieltjes loopt in je carrière? Schrijf je dan in voor zijn praktische cursus Fietsenmaker.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Fietsenmaker

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Fietsenmaker. De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Wat is de leeftijd van de cursisten?
Wij hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Er zijn cursisten die recht van de schoolbanken komen en alsnog een andere richting uitwillen of hun kennis willen uitbreiden, jonge mensen die na een carrière van een aantal jaren een switch willen maken of zelfstandige worden, en veertigers of vijftigers die naar het einde van hun loopbaan nog graag iets anders willen gaan doen. Daarnaast hebben we ook enkele cursussen die puur hobbygericht zijn. Minderjarigen kunnen ook deelnemen, mits toestemming van de ouders.
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een stevige map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Voorzie je eigen gereedschap en reparatiemateriaal als je de leerstof eens wil testen, bijvoorbeeld op een oude fiets die je toch niet meer gebruikt. Ga daarvoor langs bij een doe-het-zelfzaak of een professionele fietsenmaker in jouw buurt.

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Fietsenmaker af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd. Je ontvangt dan per post je diploma Fietsenmaker en kan dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).
Wat verandert er vanaf 1/1/2018 aangaande het vestigingsattest?
Vanaf 1/1/2018 is het niet meer nodig om nog examen af te leggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een vestigingsattest te behalen. Dit is dus een groot voordeel; het diploma aan onze school is dan voldoende om zowel als werknemer als zelfstandige aan de slag te gaan. Als zelfstandige moet je tot september 2018 nog wel beschikken over een attest Bedrijfsbeheer.

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat meteen op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een gepassioneerd topdocent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een stevige map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Voorzie je eigen gereedschap en reparatiemateriaal als je de leerstof eens wil testen, bijvoorbeeld op een oude fiets die je toch niet meer gebruikt. Ga daarvoor langs bij een doe-het-zelfzaak of een professionele fietsenmaker in jouw buurt.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Fietsenmaker in de praktijk omzetten? Volg dan een stage bij een ervaren fietsenmaker. Je doet concrete werkervaring op, gebruikt de leerstof echt in de praktijk, en bouwt je netwerk verder uit. Handig voor later, want een stage vormt op die manier het ideale opstapje naar een mooie carrière als Fietsenmaker. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Deze overeenkomst vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Fietsenmaker. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Fietsenmaker. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

fietsenmaker, fiets, elektrische fiets, bakfiets, mountain bike, koersfiets, racefiets, wielerland, vestigingsattest, centrale examencommissie, wielertoerist, wielerploeg, onderhoud, reparatie, fietstechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwij

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Fietsenmaker maar 499.00 euro. Hiervoor krijg je het geïllustreerde cursusboek, de professionele begeleiding van je docent gedurende één jaar én levenslange toegang tot het online studentenplatform! Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Fietsenmaker

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS