Opleiding

OPLEIDING

Florist

Wil jij...

 1. professioneel leren bloemschikken
 2. weten hoe je de mooiste bloemstukken en fleurigste boeketten uit je mouw schudt
 3. je partner, vrienden of familieleden verrassen met een zelfgemaakte ruiker
 4. de klanten in jouw tuincentrum een nog betere en completere service aanbieden
 5. zelf een succesvolle bloemenwinkel openen

Florist, een beroep met toekomst!

Zet jij graag de bloemetjes buiten? Maar ook evengoed binnen? Dan weet jij als geen ander dat een mooi boeket woningen en feesten in een oogwenk opfleurt. Het wordt nog toffer als deze bloemstukken van eigen makelij zijn. Deze opleiding Florist bereidt je voor om als zelfstandig of freelance bloemist aan de slag te gaan.

In 10 lessen leer je hoe je een mooi en gevarieerd bloemstuk maakt. Je krijgt een introductie in de wereld van bloemen met al hun geuren en kleuren. Deze praktische opleiding toont je hoe je met een minimum aan producten een bijzonder bloemenstukje maakt. Je leert alles over compositie, kleurcombinaties en technieken. Ook komen alle specifieke bloemengelegenheden aan bod. Deze opleiding is geschikt voor zowel starters als gevorderden.

De school voorziet al het nodige groenmateriaal (bloemen, oase, ...) tijdens de lessen. Zo ben je meteen gestart!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  10 lessen

  3 lesuren

  529.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Florist

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Mechelen06/01/202117/03/202118u30 - 21u30Woe
Roeselare14/01/202101/04/202118u30 - 21u30Don
Aalst19/01/202130/03/202118u30 - 21u30Din
Brugge20/01/202131/03/202118u30 - 21u30Woe
Gent30/01/202124/04/202110u00 - 13u00Zat
Antwerpen10/02/202105/05/202118u30 - 21u30Woe
Sint-Niklaas11/02/202106/05/202118u30 - 21u30Don
Bruxelles / Brussel11/02/202115/04/202118u30 - 21u30Don
Kortrijk22/02/202110/05/202118u30 - 21u30Maa
Genk24/02/202112/05/202118u30 - 21u30Woe
Leuven25/02/202120/05/202118u30 - 21u30Don
Hasselt28/02/202102/05/202110u00 - 13u00Zon
Hasselt09/03/202111/05/202118u30 - 21u30Din
Diest18/03/202110/06/202118u30 - 21u30Don
Westerlo23/03/202108/06/202118u30 - 21u30Din

PROGRAMMA

bloemschikker, bloemsierkunst, bloemstuk, bloemenwinkel, creatief, florist, boeket, tuincentrum, bloemenzaak, planten, bloemen, bloemschiktechnieken, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig florist
 • Medewerker in bloemenwinkel of tuincentrum

Vaardigheden en skills

 • Beschikken over een uitgebreide kennis van planten en bloemen
 • Verschillende technieken uit je mouw schudden om een waaier aan stukjes te kunnen maken voor verschillende gelegenheden
 • Weten hoe je kan starten als succesvol zelfstandig florist
 • Klanten aantrekken
 • Een juiste prijs/kwaliteitsverhouding voor je bloemstukken bepalen.
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Jouw toekomstmogelijkheden als florist
 • Hoe je eigen bloemenzaak starten
 • Waar inspiratie halen voor je droomboeket
 • Je creatieve ideeën omvormen tot een bloemstuk
 • Materialen om correct te bloemschikken
 • Leren kennen van verschillende planten en bloemen
 • Florale vormgeving
 • Stijlkennis en soorten stijlen
 • Bloemstukken voor verschillende gelegenheden
 • Professionele bloemschiktechnieken aanleren
 • Organiseren van succesvolle workshops
 • Steken, binden, bundelen, weven,….
 • Bloemen bewaren en conserveren
 • Planten in schalen en potten
 • Bloemsierkunst de wereld rond

bloemschikker, bloemsierkunst, bloemstuk, bloemenwinkel, creatief, florist, boeket, tuincentrum, bloemenzaak, planten, bloemen, bloemschiktechnieken, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Katrien Coninckx

Katrien volgde kunstonderwijs en daarbij kwamen de creatieve genen al tot uiting. Tekenen, schilderen, ontwerpen,... zijn haar dada!
Haar hobby bloemschikken werd meer en meer een passie en haar creativiteit kon ze, als natuurmens, kwijt door 'te spelen' met bloemen en andere materialen. 
In 2015 zette Katrien de stap om zich te verdiepen in technieken en kwam zo terecht in Aalsmeer, een internationale vakopleiding voor floristen. 
Momenteel is Katrien zelfstandig florist met een eigen atelier voor bloemenwerk voor allerlei gelegenheden.
Florist zijn vraagt volgens Katrien om vakmanschap, inspiratie én een goede dosis creativiteit. Hier wil zij cursisten graag alles over leren!

Karin Mortier

Als klein meisje had Karin al een band met de natuur en vooral met bloemen en planten. In de tuin van haar grootouders plukte ze erop los om haar oogst nadien met veel plezier in een vaas te “schikken”. Een universitair diploma halen was voor haar ouders zeer belangrijk:  het werd scheikunde. Lesgeven is een mooi beroep, zo deed ze 5 jaar lang interims in het secundair onderwijs. Een cursus bloemschikken wakkerde de oude liefde voor bloemen en creativiteit weer aan. In 1996 werd ze zelfstandige en ging aan het werk bij floristen, deed tuinonderhoud en verzorgde het bloemwerk voor weddingplanners. In het Centrum voor Avondonderwijs vind ze al 4 jaar lang de unieke combinatie van haar 2 passies: werken met bloemen en lesgeven!

Kathleen De Groote

Bloemschikken is door de jaren heen uitgegroeid van een hobby tot een job die ik met veel passie en plezier doe. Na een 3-jarige floristenopleiding en verdere vervolmakingscursussen startte ik in 2007 als zelfstandig florist. Ik creëer bloemstukken  en boeketten, bruidswerk, rouwwerk,... op bestelling. Ik werk liefst met natuurlijke materialen en inspiratie voor mijn creaties haal ik uit de natuur maar evengoed uit bezoeken aan tentoonstellingen e.d. Tevens geef ik workshops en cursussen bloemschikken en bloembinden voor verenigingen, vrijetijdsateliers en particulieren en deel ik op die manier graag mijn kennis en werkervaring met mensen die graag met bloemen en planten werken.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Florist

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Florist?

In de les heb je volgende dingen nodig:

 • een snoeischaar
 • een scherp aardappelmesje
 • plastic zeil om je werktafel te beschermen
 • een emmer is handig om je werkstuk na de les mee te kunnen nemen

Jouw docent zorgt voor het groenmateriaal. Dat is helemaal gratis! Op het examen breng je wel zelf groenmateriaal mee. Materiaalkeuze maakt namelijk deel uit van de evaluatie. Jouw docent informeert je op voorhand als je een vaas of bloempot nodig hebt.

Tijdens de lessen focussen we op praktijk. Het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding vind je via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt. Om tijdens de lessen makkelijk toegang te hebben tot je eCampus en het lesmateriaal, neem je best je tablet of laptop mee.

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een romantisch boeket rozen, een fleurig tafelstukje, een uitbundige ruiker,… Als jij puur geniet van bonte bloemenpracht ben je hier aan het juiste adres. Deze cursus dompelt je onder in geuren en kleuren! Je leert alles over bloemschikken, boeketten, bewaarmethodes en nog zoveel meer. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Ja, je leert actief bloemschikken. Steek je handen dus maar uit de mouwen en laat je creativiteit de vrije loop.
Hoe start ik als zelfstandig Florist?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een breed gamma aan cursussen rond het thema Natuur. Check het aanbod en schrijf je in voor de cursus die bij jou past.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Florist bestaat uit 10 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Gaandeweg leer je zelf de mooiste boeketten samenstellen met groenmateriaal van de school. Op het einde van de rit ben je helemaal klaar om als florist aan de slag te gaan. In het overzicht met de startdata van de opleiding Florist vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Zelf breng je een snoeischaar, een scherp aardappelmesje en een plastic zeil mee om je werktafel te beschermen. Een emmer is handig om na de les je werkstuk mee te nemen naar huis. Jouw docent zorgt voor het groenmateriaal. Dat is helemaal gratis! Op het examen breng je wel zelf groenmateriaal mee. Materiaalkeuze maakt namelijk deel uit van de evaluatie.

Tijdens de lessen focussen we op praktijk. Het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding vind je via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt. Om tijdens de lessen makkelijk toegang te hebben tot je eCampus en het lesmateriaal, neem je best je tablet of laptop mee.

Jouw docent informeert je op voorhand als je een vaas of bloempot nodig hebt.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga bijvoorbeeld eens langs bij jouw favoriete bloemenwinkel en vraag naar een toffe stageplaats. Op stage zet je de wensen van klanten om in prachtige boeketten. Door actief met klanten te werken leer je elke dag nog iets bij. Een stage is zo de beste manier om jouw niveau op te krikken en snel een carrière te lanceren als professioneel Florist.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Neem dan even contact op met je opleidingsconsulent om een stagecontract in orde te brengen. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt een theoretisch en een praktisch examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60% op beide examens? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Florist. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Florist. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

bloemschikker, bloemsierkunst, bloemstuk, bloemenwinkel, creatief, florist, boeket, tuincentrum, bloemenzaak, planten, bloemen, bloemschiktechnieken, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Voor je opleiding Florist betaal je 529.00 euro. In ruil krijg je professionele begeleiding van een gepassioneerd florist, een digitaal lesboek, groenmateriaal, het gebruik van de leslokalen en het examen op het einde van je opleiding. Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
bloemschikker, bloemsierkunst, bloemstuk, bloemenwinkel, creatief, florist, boeket, tuincentrum, bloemenzaak, planten, bloemen, bloemschiktechnieken, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS