Opleiding

OPLEIDING

Hondenfokker

Wil jij...

 1. jouw favoriete huisdieren een gezinnetje laten stichten
 2. op een veilige, verantwoorde en diervriendelijke manier kleine puppy’s leren fokken
 3. alles leren over kweekprogramma’s, stambomen en erfelijke aandoeningen
 4. de regelgeving en het registratieproces voor hondenfokkers op je duimpje kennen
 5. thuis op eigen tempo studeren, met online ondersteuning van een rasechte dierenvriend

Hondenfokker, een beroep met toekomst!

Labradors, Duitse Herders, pittbulls, chow chows,... Wil jij een professionele hondenfokkerij oprichten gespecialiseerd in je lievelingsras? Dan heb je naast je voorliefde ook kennis nodig over de nodige voorzieningen, de rassoorten, het fokprogramma, de stamboom en de mogelijke erfelijke aandoeningen. De cursus Hondenfokker helpt je bij het verwerven van deze belangrijke informatie.

Zo zal je kunnen bepalen welk ras geschikt is voor jouw kweekprogramma en leer je alles over de genetische dispositie, de opvoeding en de nodige training. Spelregels, prikkels en beloningen; je zal het beste uit je honden kunnen halen tijdens de socialisatieperiode en je honden een mooie toekomst kunnen garanderen als gezelschapsdier.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  249.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

hondenfokker, hondenkweker, hondenfokkerij, hondenkwekerij, puppy, hond, rashond, stamboom, hondenkennel, fokken, kweken, pup, hondenvriend, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Hondenfokker
 • Medewerker in een dierenasiel
 • Uitbater van een hondenpension

Vaardigheden en skills

 • Kennis rond de verschillende rassen vergaren
 • Kweekprogramma's, stambomen en erfelijke aandoeningen? Jij weet er alles van
 • Met verstand van zaken een fokkerij opstarten
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Alle rassen op een rijtje
 • Hondengedrag onder de loep
 • Met welk ras kweek ik zelf best?
 • Identificatie en registratie
 • Hoe zit het met de huisvesting?
 • Het opzetten van een fokprogramma
 • Hoe zit het met de regelgeving?
 • De soorten stambomen en waarmee rekening houden?
 • Welke zijn de erfelijke aandoeningen bij honden
 • Hoe kies ik de beste hond
 • Jouw eigen hondenfokkerij

hondenfokker, hondenkweker, hondenfokkerij, hondenkwekerij, puppy, hond, rashond, stamboom, hondenkennel, fokken, kweken, pup, hondenvriend, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Christel Sonck

Voor Christel is het welzijn van alle honden belangrijk en haar doel is om mensen en honden harmonieus te laten samenleven. Goede communicatie en elkaar correct begrijpen zijn primordiaal. We tonen meer begrip voor zowel mens als hond en benaderen hondenopvoeding vanuit een totaal vernieuwend standpunt.
Christel begeleidt mensen én honden die een traumatische ervaring hebben gehad zodat ze opnieuw gelukkig kunnen zijn. Daarnaast begeleidt Christel via loopbaanbegeleiding en business ondersteuning mensen die net zoals zij van hun passie hun beroep willen maken.
Christel heeft een passie voor honden en deelt graag kennis met anderen. Christel is zaakvoerder van Pepmax en is een netwerk aan het uitbouwen in Vlaanderen van gelijkgestemde hondentrainers en hondencoaches die mensen heel persoonlijk begeleiden.
 
Christel is onze docent voor de thuisstudies hondencoach, hondentreiner, hondenfokker en honden- en kattenpension uitbater. Voor haar cursussen werkt Christel met gerichte oefeningen via eCampus en bereid je tot in de punten voor op het eindexamen met korte filmpjes.. .
Christel heeft in 2005 een carrièreswitch gemaakt en heeft van haar passie haar beroep gemaakt. Ze is zich steeds blijven bijscholen.
 

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Hondenfokker

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Deze thuisstudie is perfect als je jouw favoriete huisdieren een gezinnetje wil laten stichten. Ook als je op een veilige, verantwoorde en diervriendelijke manier puppy’s willen leren kweken, ben je hier aan het juiste adres. Met deze thuisstudie ga je aan de slag met je passie voor dieren. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Om de teef en de pasgeboren pups de zorg te bieden die ze nodig hebben, is het belangrijk dat je al enige ervaring met honden hebt.
Mag ik na deze cursus honden fokken voor verkoop?
Tot twee nesten per jaar heb je geen erkenning nodig. Als je drie of meer nesten per jaar wil verkopen vraag je erkenning aan bij de overheid. Leer meer over de wettelijke bepalingen in de cursus en raadpleeg de website van de Vlaamse overheid voor meer info over de voorwaarden en de registratieprocedure.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen om je kennis te testen. Die oefeningen stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen bij een erkend fokker. Daar pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een beestig aanbod aan cursussen rond het thema Dierenverzorging. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een gepassioneerd topdocent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een handige map. Jouw persoonlijke docent, een ervaren fokker, stelde de cursus op maat samen. De docent zorgde voor een goede balans tussen theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens samen met je docent via het online leerplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie Hondenfokker een succes te maken.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Hondenfokker in de praktijk omzetten? Loop dan stage bij een ervaren en betrouwbare hondenfokker. Je doet concrete werkervaring op, gebruikt de leerstof echt in de praktijk, en bouwt je netwerk verder uit. Handig voor later, want een stage vormt zo het perfecte opstapje naar een mooie carrière als Hondenfokker. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leerrijke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Dit document vul je samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je een theoretisch examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Hondenfokker. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Hondenfokker. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

hondenfokker, hondenkweker, hondenfokkerij, hondenkwekerij, puppy, hond, rashond, stamboom, hondenkennel, fokken, kweken, pup, hondenvriend, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Hondenfokker maar 249.00 euro. Hiervoor krijg je het geïllustreerde cursusboek, de professionele begeleiding van je docent gedurende één jaar, levenslange toegang tot het online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Alles voor een ideale start!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Hondenfokker

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS