Opleiding

OPLEIDING

Kleermaker - Naaitechnieken

Wil jij...

 1. zelf kleding leren maken, van aanzet tot zoom
 2. leren werken met naaimachines, patronen, kopspelden, ritsen en nog zo veel meer
 3. je eigen smaak en stijl vertalen in knappe kledingstukken
 4. jouw carrière een positieve draai geven door aan de slag te gaan in de modewereld
 5. snel starten als professioneel kleermaker, in hoofd- of bijberoep

Kleermaker, een beroep met toekomst!

Gedurende 12 lessen leer je tijdens deze professionele opleiding Kleermaker zelf van aanzet tot zoom een eigen kledingstuk maken. Zo personaliseer je alles zelf, van de stof, tot de zoom, rits en knopen.

Leer onder begeleiding van een professioneel tailleur de juiste maten opnemen, patronen uitzoeken en gepaste snits aanmeten. Hoe en waar plaats je de kopspelden, welke steken kan ik met mijn naaimachine uitvoeren, wat zijn de meest voorkomende pasfouten en hoe los ik deze op? Meet je ontwerp gaberdine- of paspelzakken aan en draag je eigen ontwerp voortaan zelf!

Werk eindelijk je creatieve mode-ideeën uit, breng je fashionlijn tot leven, of maak kleding die 100% bij je eigen stijl past!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  599.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Kleermaker - Naaitechnieken

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Bruxelles / Brussel07/01/202125/03/202118u30 - 21u30Don
Hasselt08/01/202126/03/202118u30 - 21u30Vrij
Brugge08/01/202126/03/202118u30 - 21u30Vrij
Antwerpen23/01/202110/04/202110u00 - 13u00Zat
Gent01/02/202126/04/202118u30 - 21u30Maa
Hasselt07/04/202123/06/202118u30 - 21u30Woe

PROGRAMMA

kleermaker, kleren maken, kleding, mode-ontwerper, naaien, naaitechnieken, rok, jurk, blouse, hemd, broek, zelf kleding maken, kledij herstellen, retoucheren, cursus, boek, opleiding, lessen, groepslessen, klaslokaal, docent, student, retoucheur, retouche

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig kleermaker met eigen atelier
 • Kleermaker in een modebedrijf
 • Mode-ontwerper met specialisatie naaitechnieken

Vaardigheden en skills

 • De juiste patronen kunnen kiezen en aanpassen aan het model
 • Verschillende steken en naaitechnieken kunnen gebruiken
 • Je kledingstuk professioneel en kwalitatief kunnen afleveren
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Bestaande patronen gebruiken voor je ontwerp
 • Patroondelen uitknippen
 • Werken met overlok
 • Leren stikken en driegen
 • Nepen, ritsen, boorden, zomen,...
 • Technieken voor verschillende rokmodellen
 • Zelf een geklede broek maken
 • Een corsage op maat maken
 • Een jurk aanpassen
 • Van ontwerp tot draagbaar resultaat

kleermaker, kleren maken, kleding, mode-ontwerper, naaien, naaitechnieken, rok, jurk, blouse, hemd, broek, zelf kleding maken, kledij herstellen, retoucheren, cursus, boek, opleiding, lessen, groepslessen, klaslokaal, docent, student, retoucheur, retouche

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Kleermaker - Naaitechnieken

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Om jouw originele fashionideeën echt om te zetten in een kledingstuk, moet je kunnen naaien, stikken en driegen. In deze opleiding leer je dan ook hoe je een patroon tot leven wekt en pasfouten corrigeert. Je werkt met nepen, risten, boorden en nog zo veel meer. Al deze kennis is onmisbaar als je zelf kledingstukken wil maken!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig. Een ervaren kleermaker maakt jou stap voor stap wegwijs.
Wat is het verschil met de opleiding Modevormgever?
De opleiding Modevormgever is veel uitgebreider en bestaat uit meer lessen. Het is een allround opleiding met verschillende modules. Naast naaien komen ook schetsen en patroontekenen aan bod. Zo ben je in één opleiding klaar om je eigen kleding te maken, van creatief idee tot afgewerkt kledingstuk. Een aanrader!
Zijn de lessen praktijkgericht?
Absoluut. Je leert door actief aan de slag te gaan met patronen, stoffen, ritsen… Je leert door te doen!
Hoe start ik als zelfstandig Kleermaker?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, bekijk ons aanbod rond het thema Kleding Maken & Ontwerpen en vind meteen een cursus om je expertise te verdiepen!

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Kleermaker - Naaitechnieken bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. In het overzicht met de startdata van de opleiding Kleermaker - Naaitechnieken vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Jouw docent voorziet professionele overlockmachines, een strijkplank en een strijkijzer. Om tijdens de les en thuis goed te oefenen, heb je ook eigen materiaal nodig. Het gaat om een simpele naaimachine, stofschaar, lintmeter, krijt, naalden, kopspelden, baalkatoen, tornmesje, verschillende stoffen, ritsen en knopen. Na je opleiding gebruik je al deze materialen natuurlijk om ontwerpen te maken voor je eerste klanten. Niets gaat verloren!

Omdat we focussen op praktijk, innovatie en kwaliteit vind je het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt. Om tijdens de lessen makkelijk toegang te hebben tot je eCampus en het lesmateriaal neem je best je tablet of laptop mee.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen nog wat extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga eens langs bij een ervaren modeontwerper of retoucheur, vertel iets over je opleiding en sleep een toffe stageplaats binnen. Tijdens je stage ontdek je hoe het er echt aan toe gaat op de werkvloer. Je bent intensief bezig met patronen en stoffen. Handig voor later, want een stage is zo de perfecte springplank naar een droomcarrière als Kleermaker.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Neem dan even contact op met je opleidingsconsulent om een stagecontract in orde te brengen. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Voor deze opleiding hoef je geen examen af te leggen. Jouw docent beoordeelt je tijdens de lessen. Doe dus actief mee! Na de lessen ontvang je dan het diploma Kleermaker - Naaitechnieken. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Kleermaker. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

kleermaker, kleren maken, kleding, mode-ontwerper, naaien, naaitechnieken, rok, jurk, blouse, hemd, broek, zelf kleding maken, kledij herstellen, retoucheren, cursus, boek, opleiding, lessen, groepslessen, klaslokaal, docent, student, retoucheur, retouche

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 599.00 euro. Dit bedrag omvat het lesboek, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
kleermaker, kleren maken, kleding, mode-ontwerper, naaien, naaitechnieken, rok, jurk, blouse, hemd, broek, zelf kleding maken, kledij herstellen, retoucheren, cursus, boek, opleiding, lessen, groepslessen, klaslokaal, docent, student, retoucheur, retouche

STUDIETRAJECTEN

Wat is een allround opleiding?

Wanneer je kiest voor een allround opleiding, kies je ervoor om een echte professional te worden in je vakgebied. Je combineert namelijk 3 perfect op elkaar afgestemde modules, die je een breed scala aan vaardigheden aanleren. Zo start je volledig voorbereid en zelfverzekerd aan je nieuwe carrière.

De lessen zijn zo ingepland dat je alle modules aaneensluitend volgt en vlot het traject doorloopt. Tijdens de opleiding heb je wekelijks op dezelfde dag les Zo is het gemakkelijk voor je in te plannen. Bovendien profiteer je van een flinke korting wanneer je je inschrijft voor de allround opleiding, ten opzichte van de modules afzonderlijk volgen. Voor de opleiding Modevormgever bespaar je maar liefst € 198. Een echte aanrader dus!

Vrijstellingskorting

Heb je al één of meerdere modules gevolgd, maar wil je de volledige opleiding Modevormgever volgen? Dan profiteer je van vrijstellingskorting! Neem contact op met je opleidingsadviseur voor jouw korting.

modevormgeving, kleermaker, modeontwerp, modeontwerper, cursus, opleiding, leren, lessen, diploma, mode, fashion, kledingontwerp, naaitechnieken, naaien, naaimachine, overlock, moodboard, schetsen, fashion design, schoonheidsschool

Word een echte vakexpert!

Wees zeker van je plaats tijdens je hele traject!

Geniet van een korting op het inschrijvingsgeld!

Modevormgever

modevormgeving, kleermaker, modeontwerp, modeontwerper, cursus, opleiding, leren, lessen, diploma, mode, fashion, kledingontwerp, naaitechnieken, naaien, naaimachine, overlock, moodboard, schetsen, fashion design, schoonheidsschool

Carrièremogelijkheden

 • Zelfstandig Modeontwerper
 • Eigen Kledinglijn Ontwikkelen als freelancer
 • Kleermaker voor een modezaak
 • Patroonontwerper

Info over deze allround opleiding

Ben jij fashion forward en durf jij je eigen stijl te dragen? Creëer jij trends in plaats van ze te volgen en speel je constant met je garderobe om je kleding origineel en persoonlijk te maken? Dan ben jij de nieuwe designer waar wij naar op zoek zijn!

Leer zelf van een professioneel modeontwerper je eigen kledinglijn maken, van schets tot afgewerkt product. Vlieg er meteen in en maak je kleding met de module Kleermaker, werk je ideeën verder uit tot professionele schetsen in de module Kledingpatronen tekenen, en ontwerp ten slotte je volledige collectie in je persoonlijke stijl in het deel Modeontwerp.

Van trendsetter naar fashion designer: je leert het hier!

Programma

Module: Kleermaker - Naaitechnieken
Module: Patroonontwerper
Module: Modeontwerper
Word Modevormgever

  Diploma

  Groepsles

  1249.00 euro

Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS