Opleiding

OPLEIDING

Medisch Secretariaat

Wil jij...

 1. in de dokterspraktijk alles op wieltjes laten lopen
 2. patiënten vriendelijk leren ontvangen en verderhelpen
 3. artsen vakkundig leren bijstaan en ondersteunen
 4. een positieve carrièreswitch maken door aan de slag te gaan in de medische sector
 5. thuis op eigen tempo studeren, met online ondersteuning van een echte medische professional

Medisch Secretariaatsmedewerker, een beroep met toekomst!

De gezondheidssector is een boeiende en gevarieerde omgeving met heel wat toekomstperspectieven. Als Medisch Secretaresse speel jij hierin een sleutelrol. Jij bent namelijk onmisbaar voor arts en patiënt!

Tijdens deze opleiding leer je deskundig omgaan met patiënten, afspraken inboeken, dokters assisteren en de volledige administratie van A tot Z uitvoeren. Jij zorgt ervoor dat alles op wieltjes loopt. Een dag in een dokterspraktijk is nooit hetzelfde. Je oefent dus een dynamische en afwisselende job uit. Bovendien zijn de carrièremogelijkheden eindeloos.

Na deze cursus kan je aan de slag in een farmaceutische onderneming, laboratorium, ziekenhuis of dokterspraktijk. Succes gegarandeerd!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

  269.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ga naar de groepslesVergelijk met groepsles

PROGRAMMA

medisch secretaresse, medisch secretariaat, medical management, cursus, opleiding, leren, diploma, graduaat, lessen, studie, studeren, thuisstudie, afstandsonderwijs, thuis studeren<p> </p>

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Medisch secretaresse in een ziekenhuis of dokterspraktijk
 • Medewerker in een farmaceutische onderneming, een labo of een gezondheidscentrum
 • Freelance medisch secretaresse

Vaardigheden en skills

 • Patiënten op een correcte en begripvolle manier ontvangen
 • Dokters vakkundig bijstaan en ondersteunen
 • Professioneel communiceren met patiënten en leveranciers per telefoon, brief, mail en face-to-face
 • Medische dossiers deskundig behandelen en het medisch archief nauwkeurig beheren
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Medische terminologie, anatomie en pathologie
 • De sociale zekerheid van binnen en van buiten
 • Professioneel communiceren met patiënten
 • Beheer van het secretariaat
 • De agenda bijhouden en de wachtruimte managen
 • Medische archieven beheren
 • Medische dossiers behandelen
 • Jouw toekomstmogelijkheden als medisch secretaresse

medisch secretaresse, medisch secretariaat, medical management, cursus, opleiding, leren, diploma, graduaat, lessen, studie, studeren, thuisstudie, afstandsonderwijs, thuis studeren

Onze docenten

Liesbet Delcroix

Docente Liesbet Delcroix is al meer dan tien jaar actief in de medische wereld. “In 2003 studeerde ik af als medisch secretaresse aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen en sinds 2010 ben ik docente Medisch secretariaat, Medische Terminologie en Dactylografie aan het Centrum voor Afstandsonderwijs. Ik hou nu nog steeds enorm veel van mijn beroep”, vertelt ze. “Mijn dagen in de medische sector zijn zeer afwisselend en ik ontmoet elke dag opnieuw interessante mensen.”

“Als medisch secretaresse verzorg je meer taken dan een gewone secretaresse”, legt ze uit. “Je moet immers op de hoogte zijn van alles wat er zich afspeelt op vlak van de geneeskunde.” Liesbet is ervan overtuigd dat een goed opgeleide en professionele medisch secretaresse onmisbaar is in een artsenpraktijk of een ziekenhuis. Daarom brengt ze de studenten van het Centrum Voor Afstandsonderwijs alle onontbeerlijke kennis bij. Zo maak jij het verschil voor zowel de artsen als de patiënten!

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Medisch Secretariaat

Waarom is deze thuisstudie iets voor mij?
Deze cursus is perfect voor mensen die aan de slag willen in de medische sector. Als medisch secretariaatsmedewerker heb je een uitgebreid takenpakket: je assisteert de arts, beheert het archief, ontvangt patiënten,… Al die taken komen in deze thuisstudie aan bod. Zo zorg jij er binnenkort voor dat alles op de ziekenhuisafdeling of in de dokterspraktijk op wieltjes loopt. Altijd werk!
Heb ik voorkennis nodig om deze thuisstudie te volgen?
Iedereen kan deze thuisstudie volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Wat is het verschil met de groepsles Medisch Secretariaat?
Deze thuisstudie biedt jou het maximum aan flexibiliteit en comfort. Jij studeert met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby’s. Jij studeert waar en wanneer je maar wil, helemaal op je eigen tempo en op je eigen manier. 's Avonds in de zetel? 's Ochtends in de trein? Op vakantie? In de tuin? Jij kiest! Qua inhoud is de groepsles Medisch Secretariaat vergelijkbaar. Ook de diploma's van de thuisstudie en de groepsles hebben dezelfde waarde.
Is de thuisstudie puur theoretisch? Hoe leer ik de praktijk?
Deze thuisstudie bestaat uit meer dan theorie alleen. De cursus bevat ook praktische oefeningen en opdrachten. Die stuur je naar je docent via het interactief studentenplatform. Jouw docent bezorgt je dan praktijkgerichte feedback. Bovendien moedigen we je aan om tijdens je thuisstudie stage te lopen. Op stage pas je de leerstof actief in de praktijk toe. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage.
Kan ik me na deze thuisstudie nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond het thema Administratie & Onthaal. Check het aanbod, schrijf je in en word expert!

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Na je inschrijving kan je direct beginnen te studeren. De digitale cursus staat binnen 1 minuut op jouw profielpagina én op het online leerplatform. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post. Die vind je dus snel bij jou thuis in de brievenbus. Tijdens je studie heb jij de volledige controle: je studeert waar en wanneer je wil. Je persoonlijke docent, een ervaren medisch secretaresse, staat bovendien op elk moment klaar met feedback en handige tips. Zo sta je er nooit alleen voor. Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties. Ben je geslaagd? Dan ontvang je het diploma Medisch Secretariaat!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een handige map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent zorgde voor een goede balans tussen theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het online studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie Medisch Secretariaat een succes te maken.

Praktijkervaring en stage

Loop stage in een ziekenhuis of dokterspraktijk en test jouw kennis uit de opleiding Medisch Secretariaat meteen in de praktijk! Tijdens je stage leer je het werkveld van dichtbij kennen. Je ontmoet ook heel wat nieuwe mensen die actief zijn in de medische sector. Zo´n netwerk is enorm handig om snel werk te vinden als Medisch Secretariaatsmedewerker.

De periode, plek en duur van de stage kies je zelf. Heb je een boeiende stagelocatie op het oog? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Vul deze overeenkomst samen met je stagegever in en bezorg ze terug aan ons. Daarna steek je meteen de handen uit de mouwen! Je loopt maximaal 300 uur stage. Zorg ervoor dat je de stage afrondt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van de cursus leg je examen af op één van onze examenlocaties. Je kiest zelf je examenmoment. Scoor je minstens 60% op beide examens? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Medisch Secretariaat. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Medisch Secretariaatsmedewerker. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de thuisstudie Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

medisch secretaresse, medisch secretariaat, medical management, cursus, opleiding, leren, diploma, graduaat, lessen, studie, studeren, thuisstudie, afstandsonderwijs, thuis studeren<p> </p>

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Medisch Secretariaat maar 269.00 euro. Hiervoor krijg je een uitgebreid cursusboek, een jaar lang online begeleiding van een ervaren topdocent, levenslange toegang tot ons online studentenplatform, én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen. Dat kan op één van onze verschillende examenlocaties. Zo heb je alles bij de hand voor een vlotte start en een succesvolle finish!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Medisch Secretariaat

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS