Opleiding

OPLEIDING

Onderhoudstechnicus

Wil jij...

 1. elektromechanische installaties leren installeren, onderhouden en repareren
 2. alles leren over elektriciteit, wisselstroom, transformatoren en nog zoveel meer
 3. je kantoorbaan vaarwel zeggen en je handen uit de mouwen steken
 4. meer werkzekerheid genieten door te starten in een veelgevraagd knelpuntberoep

Onderhoudstechnicus, een beroep met toekomst!

Werk je graag met je handen en hou je van techniek? Wil je graag machines leren onderhouden? Kies dan zeker voor de opleiding Onderhoudstechnicus en ontdek wat er allemaal komt kijken bij een beroep als professionele onderhoudstechnicus.

Als onderhoudstechnicus sta jij in voor de goede werking van elektromechanische installaties. Je leert hoe je zulke machines installeert, onderhoudt en herstelt. Hoe lokaliseer je een defect en hoe bepaal je de juiste technische oplossing? Jij bent de expert!

Naast concepten als frequentieregelaars, hydraulische onderdelen en signaliseringsapparatuur, zijn ook de veiligheidsaspecten van dit beroep erg belangrijk. Weetje: onderhoudstechnicus is een knelpuntberoep. Heel wat werkzekerheid dus!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  560.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

Startdata Onderhoudstechnicus

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent14/03/201920/06/201918u30 - 21u30Don
Antwerpen05/09/201928/11/201918u30 - 21u30Don
Hasselt10/09/201903/12/201918u30 - 21u30Din

PROGRAMMA

cursus onderhoudstechnicus, cursus technicus, technisch onderhoud, onderhoudstechnicus, leer technische installaties onderhouden, technische installaties

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Onderhoudstechnieker

Vaardigheden en skills

 • Alle ins en outs kennen van hoe elektromechanische installaties werken
 • Elektromechanische installaties installeren én onderhouden zodat deze probleemloos werken
 • Feilloos een elektrische motor aansluiten en een beveiligingssysteem installeren
 • Een defect? Jij kan het perfect lokaliseren en oplossen
 • Succesvol worden als zelfstandig onderhoudstechnicus
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Alles over elektrische stroom
 • Eénfasig of driefasig?
 • Wisselspanning en wisselstroommachines
 • Gelijkstroommachines
 • Magnetisme
 • Ster-driehoek
 • Inzicht en kennis over transformatoren

cursus onderhoudstechnicus, cursus technicus, technisch onderhoud, onderhoudstechnicus, leer technische installaties onderhouden, technische installaties

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Onderhoudstechnicus

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
De vraag naar goed opgeleide vakmensen groeit jaar na jaar. Geen wonder dat technische functies zoals Onderhoudstechnieker tot de meest gevraagde knelpuntberoepen horen. Met deze opleiding speel jij in op die vraag. Met deze opleiding ga jij voluit voor een job met werkzekerheid. Steek je handen al maar uit de mouwen!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze cursus volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Zijn de lessen praktijkgericht?
In deze opleiding krijg je de technische kennis mee om aan de slag te gaan als Onderhoudstechnicus van elektromechanische installaties. Uitgebreide praktijkervaring doe je op via een stage. Neem contact op met onze opleidingsconsulenten voor meer informatie over de stage. Je bent natuurlijk niet verplicht om tijdens je opleiding stage te lopen.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond het thema Bouw & Renovatie. Check het aanbod, schrijf je in en word expert!

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Onderhoudstechnicus bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Tijdens deze lessenreeks leer je van A tot Z hoe elektromechanische machines in elkaar zitten, hoe je ze installeert, aansluit en hoe je defecten oplost. In het overzicht met de startdata van de opleiding Onderhoudstechnicus vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je cursusmateriaal op maat. Buiten pen en papier hoef je zelf niets mee te brengen. Wij voorzien de rest.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga bijvoorbeeld eens langs bij een industrieel bedrijf in jouw buurt en vraag naar een toffe stageplaats. Op stage ontdek je wat er allemaal komt kijken bij een job als Onderhoudstechnicus. Je leert de werkvloer van dichtbij kennen. Een stage is zo de beste manier om jouw niveau op te krikken en snel een carrière te lanceren als professioneel Onderhoudstechnicus.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Neem dan even contact op met je opleidingsconsulent om een stagecontract in orde te brengen. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg ervoor dat je stage eindig voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt een theoretisch examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Onderhoudstechnicus. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Onderhoudstechnicus. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

cursus onderhoudstechnicus, cursus technicus, technisch onderhoud, onderhoudstechnicus, leer technische installaties onderhouden, technische installaties

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 560.00 euro. Dit bedrag omvat de professionele begeleiding van een ervaren onderhoudstechnicus, het gebruik van de lokalen en het examen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de opleidingscheques (VDAB) en de KMO-portefeuille (VLAIO). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS