Opleiding

OPLEIDING

Ontwerper (Lingerie)

Wil jij...

 1. lingerie leren ontwerpen voor jezelf, je klanten of je vriendinnen
 2. weten hoe je allerlei soorten lingerie ontwerpt: van slipjes en strings tot zwem- en nachtkledij
 3. up-to-date blijven met de nieuwste trends en technieken op het vlak van lingerie
 4. je creativiteit en passie voor mode vertalen in een job
 5. comfortabel thuis studeren op je eigen tempo en op je eigen manier

Modeontwerper, een beroep met toekomst!

Lingerie ontwerpen is een unieke ambacht! Het is delicaat en gespecialiseerd handwerk dat enorm veel voldoening geeft. Zelfontworpen lingerie is jou of jouw klanten letterlijk op het lijf geschreven! Het is ongeëvenaard qua originaliteit en comfort. Deze opleiding leert je alle kneepjes van het vak en tovert je om tot een professioneel lingerieontwerpster!

Tijdens deze opleiding leer je eerst de nodige materialen, stoffen en naaldsoorten kennen. Je leert stap voor stap bh's en slipjes maken. Ook zwemoutfits, strings, nachtkledij en korsetten komen aan bod.

Na deze cursus ben jij perfect in staat om aantrekkelijke en comfortabele lingerie te ontwerpen. Zo laat je zowel jezelf als andere vrouwen schitteren!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  6-9 maanden

  239.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

<p>patroonontwerper lingerie, patroonontwerp, patroontekenen, patroon ondergoed, basispatroon, lingerie, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs</p>

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Verkoopster, retoucheur of ontwerpster in een kledingzaak of lingerieboetiek
 • Medewerker van een patroonontwerpster
 • Zelfstandig patroonontwerpster

Vaardigheden en skills

 • Correct maten nemen en figuren analyseren? Jij kan het allemaal!
 • Vakkundig patronen en modellen tekenen
 • Professioneel vervaardigen van verschillende soorten lingerie
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Jouw toekomstmogelijkheden als lingerieontwerpster
 • Lingerie door de geschiedenis heen: van korset tot beha
 • De verschillende stofsoorten
 • Maten nemen en figuren analyseren
 • Patronen en modellen tekenen van slips en bh's
 • Lingerie naaien
 • Nachtkledij, zwemkledij en andere soorten lingerie
 • Starten als zelfstandig lingerieontwerpster

<p>patroonontwerper lingerie, patroonontwerp, patroontekenen, patroon ondergoed, basispatroon, lingerie, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs</p>

Onze docenten

Ilona De Vries

“Gevoel voor fashion is één zaak, het zélf ontwerpen en op maat maken is een andere”. Aan het woord is Ilona De Vries, docente bij onze school. “Al meer dan 20 jaar ben ik bezig met het creëren van mode en het fascinerende daaraan is dat mode steeds evolueert en nooit hetzelfde is”.
 
Bruis je van de creativiteit en ben je handig genoeg om kledij te leren ontwerpen? Verdiep je dan in de volgende vaardigheden bij Ilona: Bruidskleding Ontwerpen, Lingeriestylist, Lingerie Ontwerper, Mannenkleding Ontwerpen.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Ontwerper (Lingerie)

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Ontwerper (Lingerie). De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Wat is de leeftijd van de cursisten?
Wij hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Er zijn cursisten die recht van de schoolbanken komen en alsnog een andere richting uitwillen of hun kennis willen uitbreiden, jonge mensen die na een carrière van een aantal jaren een switch willen maken of zelfstandige worden, en veertigers of vijftigers die naar het einde van hun loopbaan nog graag iets anders willen gaan doen. Daarnaast hebben we ook enkele cursussen die puur hobbygericht zijn. Minderjarigen kunnen ook deelnemen, mits toestemming van de ouders.
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt een unieke starterskit met patronen en een speciaal ontwikkelde cursus in een stevige map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent creëerde een gebalanceerde mix van theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het interactief studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Voor het uitwerken van de patronen heb je natuurlijk wel eigen materiaal nodig. Het gaat om eenvoudige spullen als ruitjespapier, karton, een geodriehoek en een schaar. In de cursus vind je een lijstje met benodigdheden.

Wat verandert er in september 2018 als ik zelfstandige wil worden?
Vanaf september 2018 moet je geen examen meer afleggen bij de Centrale Examencommissie in Brussel om een officieel attest Bedrijfsbeheer te behalen. Dit is dus een groot voordeel; je kan het diploma gewoon aan onze school behalen. Kennis van bedrijfsbeheer geeft je een grote voorsprong op je concurrenten in de uitbouw van je bedrijf of zelfstandige activiteit. Naar klanten toe is dit een écht kwaliteitsbewijs.
Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Ontwerper (Lingerie) af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Ontwerper (Lingerie). Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige je eigen zaak starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Wil je na je inschrijving meteen aan de slag? Dat kan! De digitale cursus staat binnen 1 minuut op jouw profielpagina en op het online studentenplatform. De papieren versie brengen we direct naar de post. Die cursus ligt dus snel bij jou in de brievenbus. Vanaf dag één geniet je van online ondersteuning door een topdocente met een echte passie voor mode. En dat een jaar lang. Zo sta jij er nooit alleen voor!

Het unieke voordeel van een thuisstudie is de totale vrijheid die je als student geniet. Jij kiest namelijk waar en wanneer je studeert. Jij bepaalt ook of je klaar bent voor het examen. Pas als je de leerstof echt onder de knie hebt, leg je examen af op één van onze examenlocaties. Ben je geslaagd? Bravo, je ontvangt het diploma Ontwerper (Lingerie)!

Benodigde materialen

Je ontvangt een unieke starterskit met patronen en een speciaal ontwikkelde cursus in een stevige map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent creëerde een gebalanceerde mix van theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het interactief studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Voor het uitwerken van de patronen heb je natuurlijk wel eigen materiaal nodig. Het gaat om eenvoudige spullen als ruitjespapier, karton, een geodriehoek en een schaar. In de cursus vind je een lijstje met benodigdheden.

Praktijkervaring en stage

Pas je kennis uit de opleiding Ontwerper (Lingerie) al praktisch toe tijdens het studeren! Volg daarvoor bijvoorbeeld een stage bij een kledingzaak of een lingeriewinkel. Daar sprokkel je relevante ervaring en gebruik je de leerstof op een actieve manier. Je bouwt ook een professioneel netwerk uit. Dat komt later van pas: iemand uit dat netwerk helpt je misschien wel aan een droombaan als Modeontwerper!

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een toffe stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. In deze overeenkomst leg je samen met je stagegever enkele praktische afspraken vast. In totaal loop je maximaal 300 uur stage. Je beëindigt je stage voor het afleggen van het examen.

Een stage is een handig opstapje naar een mooie carrière als professioneel Modeontwerper. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Heb je de leerstof in de vingers? Leg dan examen af op één van onze verschillende examenlocaties. Ligt je score boven 60%? Dan ben je geslaagd en ontvang je het diploma Ontwerper (Lingerie) via de post. Dat is een prachtige aanvulling op je CV. Het diploma vormt ook een enorme hulp tijdens het solliciteren voor je droombaan als Modeontwerper. Wil je liever als zelfstandig ontwerpster lingerie of ander ondergoed vervaardigen? Start dan je eigen zaak! Daarvoor heb je een attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt examen af bij de Centrale Examencommissie (Vanaf september 2018 kan dit gewoon op onze school).

<p>patroonontwerper lingerie, patroonontwerp, patroontekenen, patroon ondergoed, basispatroon, lingerie, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs</p>

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor de opleiding Ontwerper (Lingerie) maar 239.00 euro. Hiervoor krijg je allereerst een geïllustreerd cursusboek met instructies, voorbeelden en duidelijke foto´s. Je ontvangt ook een jaar lang professionele online begeleiding van een creatieve topontwerpster. Bovendien krijg je levenslang toegang tot het online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een ruime termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen. Dat kan op één van onze verschillende examenlocaties. Zo heb jij alles binnen handbereik voor een succesvolle thuisstudie!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is onderdeel van De Ondernemersschool en is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux.  Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie VZW en het Centrum Voor Avondonderwijs VZW. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
Inschrijven

STUDIETRAJECTEN

Wat is een allround opleiding?

Wanneer je kiest voor een allround opleiding, kies je ervoor om een echte professional te worden in je vakgebied. Je combineert namelijk 5 perfect op elkaar afgestemde modules, die je een breed scala aan vaardigheden aanleren. Zo start je volledig voorbereid en zelfverzekerd aan je nieuwe carrière.

Je gaat op je eigen tempo met de opleiding aan de slag en kan per module onbeperkt examen afleggen. Jouw docent staat je gedurende het studietraject online bij via onze e-campus. Bovendien profiteer je van een flinke korting wanneer je je inschrijft voor de allround opleiding, ten opzichte van de modules afzonderlijk volgen. Voor de opleiding Modevormgever bespaar je maar liefst € 683. Een echte aanrader dus!

allround mode, allround ontwerp, allround creatie, creatief ontwerpen, afstandsonderwijs, thuiscursus, thuisopleiding

Word een echte vakexpert!

Wees zeker van je plaats tijdens je hele traject!

Geniet van een korting op het inschrijvingsgeld!

Modevormgever

allround mode, allround ontwerp, allround creatie, creatief ontwerpen, afstandsonderwijs, thuiscursus, thuisopleiding

Carrièremogelijkheden

 • Medewerker in een modehuis of kledingzaak
 • Retoucheur in een verstelwinkel
 • Zelfstandig modeontwerper of stijlconsulent

Info over deze allround opleiding

Ben jij modebewust en draag je liefst je eigen, unieke stijl? Sta jij bekend als een trendsetter die steeds originele en gedurfde outfits uit je mouw schudt? Dan ben jij de nieuwe topdesigner waar de modewereld op wacht! Deze opleiding daagt jouw creatief vermogen uit en vormt je stapsgewijs om tot allround modeontwerper en fashiongoeroe!

Tijdens deze cursus leer je hoe je een kledinglijn ontwerpt, van idee tot afgewerkt kledingstuk. Je besteedt aandacht aan patroonontwerp, naaitechnieken en retoucheren. Ten slotte kies je voor een specialisatie in bruidskledij of lingerieontwerp. Zo beschik jij over alle skills om uit te groeien tot de Versace of Coco Chanel van jouw generatie. Hip, klassiek, trendy of chique? Jij hebt het allemaal in de vingers!

Programma

Module 1: Kleermaker - Naaitechnieken
Module 2: Modeontwerper
Module 3: Patroonontwerper
Module 4: Patroonontwerper (Gevorderden)
Module 5: Retoucheren
Keuzevak 1: Ontwerper (Bruidskledij)
Keuzevak 2: Ontwerper (Lingerie)
Word Modeontwerper

  Diploma

  Thuisstudie

  990.00 euro

Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Ontwerper (Lingerie)

InschrijvenContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS