Opleiding

OPLEIDING

Patroonontwerper

Wil jij...

 1. zelf patronen leren tekenen en uitsnijden
 2. weten hoe je verschillende kledingstukken ontwerpt
 3. ontdekken hoe je zakken, ritsen, kragen, mouwen en knopen toevoegt
 4. jouw klanten verbluffen door keer op keer maatwerk af te leveren
 5. jouw carrière een nieuwe wending geven door te starten in de fashionsector

Patroonontwerper, een beroep met toekomst!

Wil jij graag je eigen kledij uittekenen en creëren? Droom je van een eigen kledinglijn? Dan is de opleiding Patroontekenen geknipt voor jou!

Maten nemen, pasfouten corrigeren of een snijplan opstellen; een kleermaker is constant in de weer! Patronen tekenen is daarbij een heel belangrijke skill. Met de nodige tools in handen ga je zelf aan de slag om de meest uiteenlopende kledingstukken te ontwerpen: kokerrokken, bootcut jeans, geklede pantalon, kimonomouw, kinderkleding,...

Je leert van een professioneel tailleur het belang van nepen om silhouettes slanker te maken. Je leert werken op een model of paspop en houdt bij het ontwerp rekening met de draadrichting van de stof. Alle steken en nepen om zelf fenomenale creaties te maken!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  599.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Patroonontwerper

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent05/01/202123/03/202118u30 - 21u30Din
Hasselt13/01/202131/03/202118u30 - 21u30Woe
Hasselt02/04/202118/06/202118u30 - 21u30Vrij
Bruxelles / Brussel06/05/202123/09/202118u30 - 21u30Don
Brugge07/05/202124/09/202118u30 - 21u30Vrij

PROGRAMMA

Patroon, patronen ontwerpen, kleding ontwerpen,

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Patronen tekenen voor een modezaak
 • Eigen modelijn opstarten
 • Zelfstandig kleermaker/retoucheur
 • Je diensten als ontwerper/kleermaker aanbieden op websites voor deeleconomie
 • Zelfstandig Patroonontwerper

Vaardigheden en skills

 • Een volledig correct patroon op maat uittekenen
 • Patronen voor verschillende ontwerpen en kledingstukken maken
 • Een correct snijplan opstellen voor je patronen
 • Klanten werven en netwerken
 • Succesvol worden als zelfstandig ontwerper/kleermaker
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Correct maten leren opnemen
 • Pasfouten analyseren en oplossen
 • Patronen van de rok, de blouse, de broek, de jurk,...
 • Corrigeren van de lendenlijn
 • Draadrichting van de stof
 • Zakken, ritsen en knopen toevoegen
 • Het driegen van een pantalon
 • Opbouwen van een corsagepatroon
 • Armuitsnijdingen en schouderlijnen
 • Epauletten, kragen en mouwen
 • Starten als zelfstandig ontwerper of kleermaker

Patroon, patronen ontwerpen, kleding ontwerpen,

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Patroonontwerper

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Om jouw originele fashionideeën echt om te zetten in een kledingstuk, heb je patronen nodig. In deze opleiding leer je hoe je maten opmeet, patronen maakt en extraatjes als risten, knopen of epauletten toevoegt. Deze kennis is onmisbaar als je zelf kledingstukken wil maken!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig. Een ervaren patroonontwerper maakt jou stap voor stap wegwijs.
Wat is het verschil met de opleiding Modeontwerper en Modevormgever?
De opleiding Modeontwerper is korter. De focus ligt in die opleiding ligt vooral op het omzetten van een creatief idee in een realistische basisschets of ontwerptekening. Op basis van die schets kan je dan patronen maken. De opleiding Modevormgever is veel uitgebreider en bestaat uit meer lessen. Het is een allround opleiding met verschillende modules. Naast patroontekenen komen ook schetsen en naaien aan bod. Zo ben je in één opleiding klaar om je eigen kleding te maken, van creatief idee tot afgewerkt kledingstuk. Een aanrader!
Zijn de lessen praktijkgericht?
Absoluut. Je leert door actief aan de slag te gaan met maten, patronen en snijplannen. Je leert door te doen!
Hoe start ik als zelfstandig Patroonontwerper?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, bekijk ons aanbod rond het thema Kleding Maken & Ontwerpen en vind meteen een cursus om je expertise te verdiepen!

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Patroonontwerper bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Tijdens de lessen leer je stapsgewijs patronen uittekenen. Op het einde van de cursus tover je je creativiteit om in hippe, draagbare kledingstukken. In het overzicht met de startdata van de opleiding Patroonontwerper vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Om in de les actief te oefenen heb je extra materiaal nodig. Het gaat om een lange lat, geodriehoek, lintmeter, doorschijnend patroonpapier op rol, een potlood, een stift, gom, plakband, puntenslijper, kopspelden, baalkatoen, een papierschaar en een stofschaar. Natuurlijk gebruik je dit materiaal ook nog na je opleiding bij het zetten van je eerste stappen in de modewereld!

Omdat we focussen op praktijk, innovatie en kwaliteit vind je het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen nog wat extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga eens langs bij een modeatelier of een ervaren kleermaker, vertel iets over je opleiding en sleep een toffe stageplaats binnen. Tijdens je stage ontdek je hoe het er echt aan toe gaat op de werkvloer. Je ontwerpt de meest uiteenlopende kledingstukken. Door met echte klanten te werken leer je elke dag nog iets bij. Handig voor later, want een stage is zo de perfecte springplank naar een droomcarrière als Patroonontwerper.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Neem dan even contact op met je opleidingsconsulent om een stagecontract in orde te brengen. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Patroonontwerper. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Patroonontwerper. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

Patroon, patronen ontwerpen, kleding ontwerpen,

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Jouw inschrijvingsgeld voor de opleiding Patroonontwerper bedraagt slechts 599.00 euro. Dit bedrag omvat het geïllustreerde cursusboek, de professionele begeleiding van een vakbekwaam kleermaker/ontwerper, het gebruik van de lokalen en het examen. Alles voor een succesvolle opleiding!

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
Patroon, patronen ontwerpen, kleding ontwerpen, cursus, boek, opleiding, lessen, groepslessen, mode-ontwerper, kledingzaak, fashion, zelf kledij maken, rok, broek, hemd, blouse, jurk, kledinglijn ontwerpen, mode-opleiding, naaitechnieken, snijplan, stoffe

STUDIETRAJECTEN

Wat is een allround opleiding?

Wanneer je kiest voor een allround opleiding, kies je ervoor om een echte professional te worden in je vakgebied. Je combineert namelijk 3 perfect op elkaar afgestemde modules, die je een breed scala aan vaardigheden aanleren. Zo start je volledig voorbereid en zelfverzekerd aan je nieuwe carrière.

De lessen zijn zo ingepland dat je alle modules aaneensluitend volgt en vlot het traject doorloopt. Tijdens de opleiding heb je wekelijks op dezelfde dag les Zo is het gemakkelijk voor je in te plannen. Bovendien profiteer je van een flinke korting wanneer je je inschrijft voor de allround opleiding, ten opzichte van de modules afzonderlijk volgen. Voor de opleiding Modevormgever bespaar je maar liefst € 198. Een echte aanrader dus!

Vrijstellingskorting

Heb je al één of meerdere modules gevolgd, maar wil je de volledige opleiding Modevormgever volgen? Dan profiteer je van vrijstellingskorting! Neem contact op met je opleidingsadviseur voor jouw korting.

modevormgeving, kleermaker, modeontwerp, modeontwerper, cursus, opleiding, leren, lessen, diploma, mode, fashion, kledingontwerp, naaitechnieken, naaien, naaimachine, overlock, moodboard, schetsen, fashion design, schoonheidsschool

Word een echte vakexpert!

Wees zeker van je plaats tijdens je hele traject!

Geniet van een korting op het inschrijvingsgeld!

Modevormgever

modevormgeving, kleermaker, modeontwerp, modeontwerper, cursus, opleiding, leren, lessen, diploma, mode, fashion, kledingontwerp, naaitechnieken, naaien, naaimachine, overlock, moodboard, schetsen, fashion design, schoonheidsschool

Carrièremogelijkheden

 • Zelfstandig Modeontwerper
 • Eigen Kledinglijn Ontwikkelen als freelancer
 • Kleermaker voor een modezaak
 • Patroonontwerper

Info over deze allround opleiding

Ben jij fashion forward en durf jij je eigen stijl te dragen? Creëer jij trends in plaats van ze te volgen en speel je constant met je garderobe om je kleding origineel en persoonlijk te maken? Dan ben jij de nieuwe designer waar wij naar op zoek zijn!

Leer zelf van een professioneel modeontwerper je eigen kledinglijn maken, van schets tot afgewerkt product. Vlieg er meteen in en maak je kleding met de module Kleermaker, werk je ideeën verder uit tot professionele schetsen in de module Kledingpatronen tekenen, en ontwerp ten slotte je volledige collectie in je persoonlijke stijl in het deel Modeontwerp.

Van trendsetter naar fashion designer: je leert het hier!

Programma

Module: Kleermaker - Naaitechnieken
Module: Patroonontwerper
Module: Modeontwerper
Word Modevormgever

  Diploma

  Groepsles

  1249.00 euro

Assia
Antwerpen

Betreffende de les, het was een heel leerrijke en toffe cursus. De docent was heel sympathiek en heeft ons zoveel bijgeleerd in enkel 12 lessen. De omgeving als de klaslokalen waren heel mooi en praktisch ingericht. Ik plan zeker om nog een cursus te volgen. 

Vanessa
Lanaken

De cursus patroontekenen is heel goed gegaan!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS