Opleiding

OPLEIDING

Portretfotografie

Wil jij...

 1. mensen en huisdieren professioneel op beeld leren vastleggen
 2. weten hoe je portretfoto´s neemt die spontaan en natuurlijk overkomen
 3. leren spelen met compositie en belichting voor een intieme sfeer of een stijlvolle modellenlook
 4. jouw liefde voor fotografie en klantencontact combineren door snel te starten als portretfotograaf
 5. meer verdienen als fotograaf door jezelf te specialiseren in portretfotografie

Portretfotograaf, een beroep met toekomst!

Kan je al aardig overweg met je spiegelreflexcamera en wil je je verder specialiseren in portretten? Maak dan je plaatje compleet met deze professionele opleiding Portretfotografie.

Je leert stapsgewijs hoe je met de juiste lichtinval, compositie en feeling een innemend beeld creëert. Jouw bekwame vakdocent toont dit aan met verschillende voorbeelden van vroeger en nu. En dat in een professionele fotostudio. Naast de technische kant is het natuurlijk ook belangrijk te weten hoe je je model aanstuurt. Een goede band met de persoon die je vastlegt is dan ook essentieel.

Met deze opleiding combineer je je technische en sociale skills. Een mix die van de cursus Portretfotografie een échte aanrader maakt! Wees er snel bij want de plaatsen zijn snel volzet.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  295.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven
Ontdek ook onze
thuiscursussen

PROGRAMMA

portretfotografie, digitale fotografie, portetten maken, portretfotograaf, portretfoto, studioportret, pasfoto, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Portretfotograaf

Vaardigheden en skills

 • Soorten portretten, standpunten en compositie? Jij weet er wel weg mee en maakt hierin de juiste keuzes!
 • Optimaal gebruik maken van daglicht en kunstlicht in de studio en op locatie
 • Perfect modellen aansturen zodat ze ontspannen voor de camera staan
 • Klanten werven en netwerken
 • Succes boeken als zelfstandig portretfotograaf
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Inleiding in de portretfotografie
 • Ontwikkelen van een fotografische blik
 • Soorten portretten (egale achtergrond, ongedwongen portret, sociaal portret, straatportret)
 • Standpunten (kikkerperspectief, vogelperspectief, neutraal)
 • Compositie en kadrering (veraf, ten voeten uit, 2/3, hoofd-schouder, close-up)
 • Portretten van dieren en kinderen
 • Regisseren van een model
 • Studiobelichting op locatie
 • Daglicht en kunstlicht
 • Veel praktijkoefeningen met professionele feedback
 • Auteursrechten
 • Succesvol worden als zelfstandig portretfotograaf

portretfotografie, digitale fotografie, portetten maken, portretfotograaf, portretfoto, studioportret, pasfoto, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Christophe Luts

Hoofddocent Christophe Luts is een doorkneed freelance fotograaf met expertise in product- en portretfotografie en commerciële reportages. Deze grafische duizendpoot is bedreven in o.a. multimedia technology, regie, visual storytelling, high-end retouching… the list goes on!
 
Christophe mengt vlot het visuele met het digitale: Photoshop, After Effects, 3D en een scherp oog voor detail zijn maar enkele tools uit zijn wapenarsenaal. Deze docent ademt digitale fotografie en zijn obsessie/passie neemt hij mee naar de cursussen Digitale fotografie, Lightroom, Landschaps- en architectuurfotografie, Reportagefotografie, Studiofotografie, Portretfotografie en Photoshop voor fotografen.
 
Studenten die zich inschrijven voor de praktijkgerichte opleidingen van Christophe genieten van creatieve uitdagingen, pro tips uit het werkveld en een grondige scholing in de grafische sector. Met trots werken wij dan ook samen met deze gedreven en getalenteerde docent.

Wim Vanderwegen

Docent Wim Vanderwegen is een fotograaf die niet meteen in één hokje past. Door de jaren heen heeft hij ervaring opgedaan in reclame, mode, portret, product en architecturale fotografie: heel gevarieerd dus. Samen met een oud-klasgenoot baat hij ook een eigen fotostudio uit, waar ze vooral voor reclamebureaus aan nationale en internationale campagnes werkten.
 
Projecten bedenken, de juiste mensen samenbrengen, projecten begeleiden, de postproductie van beelden enzovoort behoren allemaal tot de dagelijkse taken van Wim. Dat maakt hem de geknipte docent voor verschillende fotografieopleidingen. Als docent heeft hij geen geheimen, staat hij open voor alle fotografiegerelateerde vragen en brengt hij zijn kennis met passie over.

Isabel Debeuf

Isabel Debeuf is bijna twintig jaar aan de slag als zelfstandig fotografe in bijberoep. Ze maakt reportages voor zowel particulieren als voor bedrijven en ze verzorgt de digitale verwerking van foto-opdrachten van collega's. Zelf volgde Isabel haar vierjarige opleiding fotokunst in avondonderwijs en schreef ze zich ook in voor een verkorte opleiding Photoshop.
 
Wil je les krijgen van deze echte professional? Isabel deelt met veel plezier al haar handige tips en tricks!

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Portretfotografie

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Mensen mooi in beeld brengen is niet altijd eenvoudig. Vaak zien portretfoto´s er nogal stijf en ongemakkelijk uit. En dat terwijl ze eigenlijk heel spontaan en natuurlijk zouden moeten zijn. Geen nood! Dankzij deze opleiding maak jij portretfoto´s als een echte pro!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Het is handig als je de basisprincipes van het fotograferen al onder de knie hebt. We raden dus aan om eerst de opleiding Digitale Fotografie (Basis) te volgen.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Absoluut. Je leert door te doen. In een professioneel uitgerust lokaal oefen je elke les actief met je camera. Maak je lens dus maar schoon en zet je arendsogen dus maar op scherp!
Kan ik een camera huren van de school?
Dat is niet mogelijk. Als fotograaf is het belangrijk om je eigen camera te hebben. Enkel zo leer je het toestel door en door kennen. Enkel zo ontdek je wat precies de mogelijkheden én beperkingen van je toestel zijn. Dat inzicht is onmisbaar voor een echte fotograaf.
Welke camera raden jullie aan?
Bijna alle spiegelreflex- en systeemcamera´s die je in de winkel vindt, zijn degelijke toestellen. Of je nu fotografeert met een toestel van 500 euro of één van 3000 euro: de leerstof van deze cursus en de principes van de fotografie blijven hetzelfde. Bepaal dus zelf wat je aan een camera wil uitgeven. Laat je bij de keuze voor een bepaald merk of type door een winkelbediende adviseren.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker! Met onze opleiding Photoshop voeg je bijvoorbeeld ook fotobewerking aan je skill set toe. Check ook zeker ons ruime aanbod aan opleidingen rond het thema Fotografie & Media.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Portretfotografie bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Je bekijkt eerst de verschillende stijlen en technieken binnen de fotografie. Daarna ga je zelf aan de slag, in de fotostudio en daarbuiten. Ten slotte leer je ook alles over auteursrechten. In het overzicht met de startdata van de opleiding Portretfotografie vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Breng zelf een laptop met lader en verlengsnoer mee. Zorg ervoor dat het programma Adobe Lightroom Classic CC op je laptop geïnstalleerd is. Neem ook een statief en een spiegelreflex- of systeemcamera mee. Het merk en het type mag je zelf kiezen. Kijk zeker even na of je camera voldoende opgeladen is, of neem ook je oplader mee. Is je camera gloednieuw? Breng dan de handleiding mee.

Omdat we focussen op praktijk, innovatie en kwaliteit vind je het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt.

Praktijkervaring en stage

Wil jij extra ervaring opdoen voor je examen aflegt? Loop dan stage! Ga eens langs bij een portretfotograaf waar je naar opkijkt en leer al zijn of haar trucjes en technieken. Een stage is zo een optimaal opstapje naar een boeiende carrière als Portretfotograaf.

Kies zelf de plaats, periode en duur van de stage. Wanneer je een leuke stageplaats gevonden hebt, vraag je bij je opleidingsconsulent de nodige documenten aan. Je stage duurt in totaal maximaal 300 uur. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Voor deze opleiding maak je tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk. Jouw docent beoordeelt je opdrachten. Als je slaagt, ontvang je per post het diploma Portretfotografie. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Portretfotograaf. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

portretfotografie, digitale fotografie, portetten maken, portretfotograaf, portretfoto, studioportret, pasfoto, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding Portretfotografie bedraagt slechts 295.00 euro. Hiervoor krijg je heel wat in de plaats! Je ontvangt een uitgebreid cursusboek met alle informatie voor de mooiste foto`s. Je krijgt les van een gepassioneerd en vakbekwaam portretfotograaf. En ten slotte krijg je les in goed uitgeruste leslokalen en zit ook het examen mee in de prijs.

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille (VLAIO). Bovendien kan je je cursus als werknemer in loopbaanbegeleiding financieren met opleidingscheques (VDAB). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Portretfotografie

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS