Opleiding

OPLEIDING

Praktische Psychologie

Wil jij...

 1. inzicht krijgen in de emotionele, geestelijke en sociale ontwikkeling van de mens
 2. ontdekken welke rol psychologie speelt in het dagelijkse leven van de mens
 3. vrienden, familieleden of klanten een luisterend oor leren bieden
 4. jezelf optimaal voorbereiden op een universitaire studie in de psychologie

Coach, een beroep met toekomst!

De gevoelswereld en werking van het menselijke brein staan centraal in deze cursus. Je leert mensen begeleiden die met emotionele problemen kampen of een verlies moeten verwerken. Met goede raad en een luisterend oor help je jouw klanten verder.

Op een praktijkgerichte manier krijg je inzicht in het menselijk gedrag. Daarbij passeren alle belangrijkste psychologische aspecten de revue. Je gebruikt je eigen ervaringen om antwoorden te geven op verschillende vragen. Zo leer je psychologie op een praktische manier toe te passen!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  10 lessen

  3 lesuren

  495.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

Startdata Praktische Psychologie

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent02/03/201918/05/201913u30 - 16u30Zat
Antwerpen23/03/201901/06/201910u00 - 13u00Zat
Hasselt06/04/201915/06/201914u00 - 17u00Zat
Leuven25/04/201904/07/201918u30 - 21u30Don
Antwerpen24/07/201909/08/201910u00 - 13u00Woe
Hasselt01/08/201914/08/201914u00 - 17u00Don
Gent01/08/201914/08/201914u00 - 17u00Don

PROGRAMMA

psychologie, praktische psychologie, gesprekscoach, therapeut, psycholoog, opleiding, cursus, diploma, lessen, leren, school, workshop, avondonderwijs, schoonheidsschool, avondlessen, avondschool

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Gesprekscoach
 • Life Coach (Specialisatie Praktische Psychologie)
 • Bedrijfscoach (Specialisatie Praktische Psychologie)
 • Kindercoach(Specialisatie Praktische Psychologie)
 • Alternatief Therapeut(Specialisatie Praktische Psychologie)
 • Mental Coach (Specialisatie Praktische Psychologie)
 • Bewustzijnscoach(Specialisatie Praktische Psychologie)

Vaardigheden en skills

 • Mensen begeleiden die met emotionele problemen kampen of een verlies verwerken
 • Putten uit je eigen ervaringen en redeneringen om antwoorden te geven op verschillende vragen
 • Anderen coachen om gelukkig en vol energie door het leven te gaan
 • Omgaan met klanten en netwerken
 • Je eigen praktijk rendabel maken
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Psychologie als gedragswetenschap
 • Groei, leren en ontwikkeling
 • Persoonlijkheid en geestelijke gezondheid
 • Motivatie en emotie
 • Waarnemingsprocessen
 • Communicatie: zender, medium en ontvanger
 • Opbouw van een relatie en gesprekstechnieken
 • Motivatie
 • Gezondheidspsychologie

psychologie, praktische psychologie, gesprekscoach, therapeut, psycholoog, opleiding, cursus, diploma, lessen, leren, school, workshop, avondonderwijs, schoonheidsschool, avondlessen, avondschool

Onze docenten

Evlin Smeets

Meer dan 10 jaar geleden zette onze docente Evlin Smeets haar zelfstandige zaak als psychologe op poten. Haar universitaire studies aan de KU Leuven waren een goede springplank voor talloze psychologische begeleidingstrajecten bij diverse centra over heel Vlaanderen.
 
“Al jaren geef ik de opleidingen Praktische en Klinische Psychologie, alsook de cursus Stresscoach neem ik voor mijn rekening”, zegt Evlin. “Maar die kennis heb ik tevens verwerkt in de cursus Wedding Planner, waar meer psychologie aan te pas komt dan men op het eerste zicht zou denken …”.

Veerle Mertens

Docente en coach Veerle Mertens altijd bezig met het gedrag van mensen. Het intrigeert haar waarom ze bepaalde dingen doen en laten, hoe ze communiceren, wat hen motiveert, wat hen stress bezorgt, enzovoort. Als eigenaar van Consento, een bedrijf gespecialiseerd in training en coaching rond stressmanagement en communicatie, kan ze doen waar ze het meest van houdt: "iedereen helpen om de best mogelijke versie van zichzelf te worden!". Als docente bij de school geeft ze haar kennis graag door zodat ook anderen kunnen leren om kinderen en volwassenen boven zichzelf te doen uitstijgen.

Ken Heylen

Ken Heylen probeert in zijn praktijk een uitweg te bieden aan al wie met een probleem zit en er zelf niet meer uitgeraakt. Met verschillende soorten therapie behandelt hij volwassenen en jongeren met een depressie, kijkt hij wat hij kan doen voor koppels met relatieproblemen en helpt hij om de band tussen ouders en hun kinderen te versterken. Ken maakt het zijn doel om zijn cliënten zich weer beter in hun vel te doen voelen.

Wil je bijleren van onze ervaren vakdocent? Ken vertelt je met veel plezier wat hij weet.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Praktische Psychologie

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Het gedrag en de denkpatronen van mensen zijn soms moeilijk te doorgronden. Dat leidt tot onbegrip, miscommunicatie, spanningen of strijd. In deze opleiding leer je mensen beter begrijpen. Zo dring je echt door tot de kern van de zaak en vind je sneller oplossingen voor problemen. Dat komt elke dag van pas in jouw job. Ook als je gewoon interesse hebt in psychologie zit je hier helemaal goed!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze cursus volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Mag ik me na deze opleiding “psycholoog” noemen?
“Psycholoog” is in België een beschermde beroepstitel. Je mag hem enkel gebruiken als je een master in de psychologie hebt. Deze opleiding bereidt je perfect op zo’n studie voor. Je mag jezelf wel “psychologisch consulent” noemen.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Absoluut! De opleiding Praktische Psychologie (Gevorderden) bouwt op deze lessenreeks verder.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Praktische Psychologie bestaat uit 10 lessen. Elke les duurt 3 uur en gaat steeds door op dezelfde weekdag als de startdag van de lessenreeks. Je start met het bestuderen van waarnemingen en expressies. Daarna leer je verschillende gesprekstechnieken toepassen en je klanten motiveren. In het overzicht met de startdata van de opleiding Praktische Psychologie vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Buiten pen en papier hoef je niets mee te brengen. Wij voorzien de rest.

Praktijkervaring en stage

Psychologie is een vak waarin ervaring en expertise enorm belangrijk zijn. Daarom loont het zich om al tijdens je opleiding waardevolle werkervaring op te doen, bijvoorbeeld via een stage in een coachingpraktijk of bij een alternatief therapeut. Op stage speel je in op vragen, noden en wensen van echte klanten. Zo ontdek je hoe het er echt aan toegaat op de werkvloer en leer je elke dag nog iets nieuws bij. Een stage is bovendien een perfect opstapje naar een boeiende carrière als Coach.

Kies zelf de plaats, periode en duur van de stage. Wanneer je een leuke stageplaats gevonden hebt, vraag je bij je opleidingsconsulent de nodige documenten aan. Je stage duurt maximaal 300 uur. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Praktische Psychologie. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Coach. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

psychologie, praktische psychologie, gesprekscoach, therapeut, psycholoog, opleiding, cursus, diploma, lessen, leren, school, workshop, avondonderwijs, schoonheidsschool, avondlessen, avondschool

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de KMO-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor jouw opleiding bedraagt slechts 495.00 euro. Hiervoor krijg je een uitgebreid lesboek, de professionele begeleiding van een vakbekwaam docent, het gebruik van de lokalen en het examen. Alles voor een succesvolle opleiding!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is één van de grootste opleidingsverstrekkers van Vlaanderen en Brussel. Het Centrum organiseert professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen. Het Centrum Voor Avondonderwijs is een geregistreerde dienstverlener van de Vlaamse Overheid in het kader van de opleidingscheques (VDAB) en de KMO-portefeuille (VLAIO). Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij IVBO- Wellnessfederatie vzw.  Deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad Voor De Zelfstandige en de KMO en in de Raad van Bestuur van onze onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

STUDIETRAJECTEN

Wat is een allround opleiding?

Wanneer je kiest voor een allround opleiding, kies je ervoor om een echte professional te worden in je vakgebied. Je combineert namelijk 7 perfect op elkaar afgestemde modules, die je een breed scala aan vaardigheden aanleren. Zo start je volledig voorbereid en zelfverzekerd aan je nieuwe carrière.

De lessen zijn zo ingepland dat je alle modules aaneensluitend volgt en vlot het traject doorloopt. Tijdens de opleiding heb je wekelijks op dezelfde dag les Zo is het gemakkelijk voor je in te plannen. Bovendien profiteer je van een flinke korting wanneer je je inschrijft voor de allround opleiding, ten opzichte van de modules afzonderlijk volgen. Voor de opleiding Zwangerschapscoach bespaar je maar liefst € 343. Een echte aanrader dus!

Word een echte vakexpert!

Wees zeker van je plaats tijdens je hele traject!

Geniet van een korting op het inschrijvingsgeld!

Zwangerschapscoach

Carrièremogelijkheden

 • Zelfstandig zwangerschapscoach of doula
 • Zwangerschapscoach of doula in een ziekenhuis of kraamkliniek
 • Assistent van een vroedvrouw
 • Massagetherapeut (specialisatie zwangerschapsmassage)
 • Relaxatietherapeut voor baby's

Info over deze allround opleiding

Een zwangerschap is een magische periode die je als ouder graag intens wil beleven. Als zwangerschapscoach of doula stoom je de toekomstige ouders klaar voor een grote verandering in hun leven. Je kan een zwangere vrouw een deugddoende massage geven of ontspannende oefeningen aanleren. Je geeft de ouders nuttige tips over babyvoeding en leert hen een fijne babymassage uitvoeren. Kortom, je versterkt de band tussen de ouders en hun kind.

In deze praktische opleiding leer je de kneepjes van het vak en kom je bovendien te weten hoe je EHBO bij baby's toepast en welke psychologische impact een zwangerschap met zich meebrengt.

Wil jij toekomstige ouders een volledige voorbereiding op geven op de komst van hun kindje? Dan is deze opleiding net wat je zoekt!

Programma

Module 1: Praktische Psychologie
Module 2: Kindervoedingsadviseur
Module 3: Medische Terminologie
Module 4: Levensreddend Handelen bij Kinderen
Module 5: Doula
Module 6: Babymassage
Module 7: Zwangerschapsmassage
Word Doula

  Diploma

  Groepsles

  1579.00 euro

Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met zijn studenten. Hij legt goed de nadruk wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

ONZE OPLEIDINGEN

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Je kan kiezen voor een basisopleiding, een vervolmakingscursus of een totaalpakket waarmee je start als een echte Pro.

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS