Opleiding

OPLEIDING

Reportagefotografie

Wil jij...

 1. jouw foto´s bundelen tot mooi samenhangende fotoreeksen
 2. leren hoe je met foto´s een meeslepend verhaal vertelt
 3. weten hoe je krachtige, sfeervolle en afwisselende fotoreportages maakt
 4. een professioneel portfolio samenstellen waarmee je potentiële werkgevers meteen overtuigt
 5. meer verdienen als fotograaf door jezelf te specialiseren in reportagefotografie

Reportagefotograaf, een beroep met toekomst!

Je bent al vertrouwd met de verschillende fotografietechnieken? Maar nu wil je leren om pakkende verhalen te vertellen aan de hand van een sprekende fotoreeks? Dan is deze praktijkgerichte opleiding Reportagefotografie jouw op het lijf geschreven!

Welk onderwerp je ook kiest, het is nooit eenvoudig om samenhangende foto’s te maken en deze te bundelen tot een mooi geheel. Dankzij jouw ervaren docent krijg je alle vaardigheden onder de knie om prachtige fotoreportages uit te werken!

Je leert een logische samenhang creëren en zorgt voor een originele rode draad in je reportage. Daarnaast leer je ook je eigen portfolio samenstellen. Zo krijg je een indrukwekkende verzameling van jouw eigen werk om te presenteren aan toekomstige klanten.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  5 lessen

  3 lesuren

  289.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Reportagefotografie

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Turnhout22/10/202026/11/202018u30 - 21u30Don
Hasselt23/10/202020/11/202018u30 - 21u30Vrij
Antwerpen18/11/202016/12/202018u30 - 21u30Woe
Aalst19/11/202017/12/202018u30 - 21u30Don
Bruxelles / Brussel19/11/202017/12/202018u30 - 21u30Don
Leuven04/01/202122/02/202118u30 - 21u30Maa
Antwerpen13/01/202110/02/202118u30 - 21u30Woe
Gent18/01/202101/03/202118u30 - 21u30Maa

PROGRAMMA

reportagefotografie, reportagefotograaf, reportage, digitale fotografie, fotograaf, fototechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Reportagefotograaf voor een magazine
 • Persfotograaf

Vaardigheden en skills

 • De verschillende reportagetechnieken? Jij begrijpt ze én past ze toe in een fotoreeks
 • Je onderwerp en omgeving perfect op elkaar afstemmen om de gewenste sfeer te creëren
 • Je leert het belang van licht begrijpen en de juiste lichtkeuze maken: fotografie is schrijven met licht
 • Je eigen portfolio samenstellen
 • Netwerken en nieuwe klanten werven
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Wat is reportagefotografie en welke soorten zijn er?
 • Mogelijke technieken: humor, contrast, uitvergroting, herhaling
 • Leer een visie, een verhaal en een sfeer creëren in een foto
 • Hoe ga ik te werk: dichtbij, observatie, adapteren,…
 • Leer kijken naar je onderwerp en omgeving
 • Hoe werk ik met verschillende soorten licht?
 • Een geslaagde foto: leer foto’s bespreken van andere fotografen
 • Jouw eigen overtuigende professionele portfolio: hoe maak ik het?

reportagefotografie, reportagefotograaf, reportage, digitale fotografie, fotograaf, fototechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Christophe Luts

Hoofddocent Christophe Luts is een doorkneed freelance fotograaf met expertise in product- en portretfotografie en commerciële reportages. Deze grafische duizendpoot is bedreven in o.a. multimedia technology, regie, visual storytelling, high-end retouching… the list goes on!
 
Christophe mengt vlot het visuele met het digitale: Photoshop, After Effects, 3D en een scherp oog voor detail zijn maar enkele tools uit zijn wapenarsenaal. Deze docent ademt digitale fotografie en zijn obsessie/passie neemt hij mee naar de cursussen Digitale fotografie, Lightroom, Landschaps- en architectuurfotografie, Reportagefotografie, Studiofotografie, Portretfotografie en Photoshop voor fotografen.
 
Studenten die zich inschrijven voor de praktijkgerichte opleidingen van Christophe genieten van creatieve uitdagingen, pro tips uit het werkveld en een grondige scholing in de grafische sector. Met trots werken wij dan ook samen met deze gedreven en getalenteerde docent.

Lukas Roels

Docent Lukas is een professioneel fotograaf. Na zijn studies kon hij als persfotograaf starten. “Een bijzonder boeiende job, maar het was moeilijk om mijn boterham ermee te verdienen”, zegt Lukas. “Daarom koos ik ervoor om een verkorte lerarenopleiding te volgen. Dankzij die studie kreeg ik al interessante opdrachten beet. Zo geef ik les aan volwassenen, en kun je me ook vinden in de Gentse bibliotheek de Krook, waar ik lezingen en korte lessenreeksen geef.”
 
Wat Lukas vooral interesseert? “Portretfotografie in de breedste zin van het woord! Mijn werken werden al in het binnen- en buitenland geëxposeerd en er verscheen ook een boek van mijn hand.” Lukas is zowel gepassioneerd door lesgeven als door zijn vak. De perfecte basis als docent fotografie!

Wim Vanderwegen

Docent Wim Vanderwegen is een fotograaf die niet meteen in één hokje past. Door de jaren heen heeft hij ervaring opgedaan in reclame, mode, portret, product en architecturale fotografie: heel gevarieerd dus. Samen met een oud-klasgenoot baat hij ook een eigen fotostudio uit, waar ze vooral voor reclamebureaus aan nationale en internationale campagnes werkten.
 
Projecten bedenken, de juiste mensen samenbrengen, projecten begeleiden, de postproductie van beelden enzovoort behoren allemaal tot de dagelijkse taken van Wim. Dat maakt hem de geknipte docent voor verschillende fotografieopleidingen. Als docent heeft hij geen geheimen, staat hij open voor alle fotografiegerelateerde vragen en brengt hij zijn kennis met passie over.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Reportagefotografie

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een foto toont een beeld. Een fotoreeks of reportage vertelt een verhaal. Met deze opleiding word jij een echte storyteller! Perfect als je een professioneel portfolio wil samenstellen, of als je werkt voor een magazine of op een nieuwsdienst. Ook als je jouw enorme fotocollectie wil bundelen in samenhangende fotoreeksen ben je hier aan het juiste adres!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Het is handig als je de basisprincipes van het fotograferen al onder de knie hebt. We raden dus aan om eerst de opleiding Digitale Fotografie (Basis) te volgen. Ook kennis van het programma Lightroom is een must.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Absoluut. Je leert door te doen. Maak je lens dus maar schoon en zet je arendsogen dus maar op scherp!
Kan ik een camera huren van de school?
Dat is niet mogelijk. Als fotograaf is het belangrijk om je eigen camera te hebben. Enkel zo leer je het toestel door en door kennen. Enkel zo ontdek je wat precies de mogelijkheden én beperkingen van je toestel zijn. Dat inzicht is onmisbaar voor een echte fotograaf.
Welke camera raden jullie aan?
Bijna alle spiegelreflex- en systeemcamera´s die je in de winkel vindt, zijn degelijke toestellen. Of je nu fotografeert met een toestel van 500 euro of één van 3000 euro: de leerstof van deze cursus en de principes van de fotografie blijven hetzelfde. Bepaal dus zelf wat je aan een camera wil uitgeven. Laat je bij de keuze voor een bepaald merk of type door een winkelbediende adviseren.
Hoe start ik als zelfstandig Reportagefotograaf?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker! Met onze opleiding Photoshop voeg je bijvoorbeeld fotobewerking aan je skill set toe. Check ook zeker ons ruime aanbod aan opleidingen rond het thema Fotografie & Media.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Reportagefotografie bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Je leert stap voor stap van A tot Z hoe je je eigen reportage in elkaar steekt. In het overzicht met de startdata van de opleiding Reportagefotografie vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je van jouw docent speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Zelf breng je een spiegelreflexcamera mee. Het merk en het type mag je zelf kiezen. Kijk zeker even na of je camera voldoende opgeladen is, of neem ook een oplader mee. Is je camera gloednieuw? Breng dan de handleiding mee. Heb je geen spiegelreflexcamera? Dan raden we je aan om een compact fototoestel mee te brengen. Zonder toestel kan je namelijk niet deelnemen aan de lessen.

Je neemt best je eigen laptop of tablet mee. Tijdens de lessen focussen we op praktijk, innovatie en kwaliteit. Het ondersteunend lesmateriaal voor de opleiding vind je via jouw eCampus. Zo ben jij er als student zeker van dat je steeds het meest actuele en up-to-date materiaal in handen hebt.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen extra ervaring opdoen? Dan is een stage echt iets voor jou! Ga bijvoorbeeld eens langs bij een persbureau of een reismagazine en vraag naar een toffe stageplaats. Op stage creëer je reportages in real life. Op stage leer je elke dag nog iets nieuws bij. Een stage is zo de beste manier om jouw niveau op te krikken en snel een carrière te lanceren als professioneel Reportagefotograaf.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leuke stageplaats gevonden? Neem dan even contact op met je opleidingsconsulent om een stagecontract in orde te brengen. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Voor deze opleiding maak je tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk. Jouw docent beoordeelt je opdrachten. Als je slaagt, ontvang je per post het diploma Reportagefotografie. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Reportagefotograaf. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

reportagefotografie, reportagefotograaf, reportage, digitale fotografie, fotograaf, fototechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding Reportagefotografie bedraagt slechts 289.00 euro. Dit bedrag omvat het handige lesboek, de professionele begeleiding van een vakbekwaam reportagefotograaf, het gebruik van de lokalen en het examen. Je hebt zo alles ter beschikking voor een vlotte en succesvolle opleiding!

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
reportagefotografie, reportagefotograaf, reportage, digitale fotografie, fotograaf, fototechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS