Opleiding

OPLEIDING

Sommelier

Wil jij...

 1. jouw passie voor heerlijke wijnen vertalen in echte expertise
 2. professioneel wijn leren uitkiezen, schenken, bewaren en ontleden
 3. in een klein, gezellig groepje verschillende wijnen proeven samen met andere connaisseurs
 4. klanten, vrienden of familieleden verbluffen met je uitgebreide wijnkennis
 5. zelf een hippe wijnbar starten

Sommelier, een beroep met toekomst!

Ben je geïntrigeerd door het diverse wijnaanbod en zou je graag je pallet willen uitbreiden naar exotische en avontuurlijke smaken? Schrijf je dan in voor onze masterclass wijnproeven en raak in de ban van wijngaarden, de wijngeschiedenis en de kleuren en geuren van het wereldassortiment!

Laat je meevoeren door de Languedoc, door Toscane, Madeira en vér daarbuiten om te genieten van uitstekend gerijpte druivensoorten die op artisanale wijze werden omgetoverd tot befaamd streekproduct met complexe structuur. In 8 proefsessies word je verrijkt met de kunst van het bewaren, het uitschenken en uiteráárd het proeven...

Een subtiele afdronk van weetjes geserveerd door je sommeliermeester en je hebt de smaak te pakken!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  8 lessen

  3 lesuren

  495.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Sommelier

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Gent30/09/202025/11/202018u30 - 21u30Woe
Gent19/10/202014/12/202018u30 - 21u30Maa
Hasselt20/10/202015/12/202018u30 - 21u30Din
Antwerpen27/10/202015/12/202018u30 - 21u30Din
Antwerpen26/01/202123/03/202118u30 - 21u30Din

PROGRAMMA

Sommelier, Wijnproeven, oenologie, wijnbar, restaurant, terroir, wijnkelder, wijn chateau, druif, bouquet, degusteren, wijnvoorraad, venificatie, druivensoorten, wijnkaart, traitteur, menu, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Meestersommelier in een restaurant of wijnbar
 • Uitbater van een wijnbar
 • Wijndeskundige
 • Zelfstandig wijnimporteur

Vaardigheden en skills

 • Jij ontleedt de oorsprong, smaaktonen en aroma's van allerlei wijnsoorten like a pro
 • Je proeft wijn volgens de échte regels van de kunst
 • Jij laat wijn helemaal tot zijn recht komen door hem optimaal te bewaren en te serveren
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • De wijngeschiedenis
 • Ingrediënten voor het maken van goede wijn
 • Verschillende druivensoorten en hun kenmerken
 • Wijnlanden en wijnstreken
 • Zelf wijn maken: het rijpingsproces
 • Het correct proeven van wijn
 • De bewaar- en serveertemperatuur
 • Een wijnkaart samenstellen
 • Je eigen wijnbar openen

Sommelier, Wijnproeven, oenologie, wijnbar, restaurant, terroir, wijnkelder, wijn chateau, druif, bouquet, degusteren, wijnvoorraad, venificatie, druivensoorten, wijnkaart, traitteur, menu, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Robert Teunissen

Hoofddocent

Onze docent Robert Teunissen ken je misschien al enkele jaren als presentator van het televisieprogramma ‘Passie in de Keuken’. Maar daarnaast is Robert ook al bijna 10 jaar vakdocent Wijn en al 25 jaar wijnadviseur.
“Na jarenlang sommelier en bedrijfsleider van diverse restaurants geweest te zijn, heb ik mij op zelfstandige basis gevestigd om als expert op te treden”, zo vertelt Robert. “Naast het opleiden van mensen tot uitmuntende Sommeliers, heb ik ook een unieke cursus Bierproeven ontwikkeld, omdat bier, meer bepaald speciaalbier, ook zijn intrede heeft gedaan in het hoger segment van de restaurants”.

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Sommelier

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een stijlvol restaurantje, leuk gezelschap, een verrukkelijk glas topwijn,… Als jij hier helemaal van gaat wegdromen, ben je hier aan het juiste adres. Deze cursus dompelt je onder in smaken, geuren en kleuren van verschillende soorten wijn. Je leert alles over druiven, wijnstreken, bewaarmethodes en nog zoveel meer. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Leer ik in deze opleiding actief wijn proeven?
Ja, stel je smaakpapillen al maar op scherp!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, denk bijvoorbeeld aan een cursus rond het thema Horeca & Hospitality en word ook expert op het vlak van bier, thee of koffie.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Sommelier bestaat uit 8 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Jouw docent gidst je door de verschillende wijnstreken, met hun eigen kenmerken en druivensoorten. Je ontdekt hoe wijn gemaakt wordt, hoe je correct proeft en hoe je je eigen wijnkaart samenstelt. In het overzicht met de startdata van de opleiding Sommelier vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je van jouw docent speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Zelf breng je je eigen set proefglazen (6 stuks) mee, bij voorkeur van het merk Riedel of Spiegelau. Jouw docent zorgt voor de wijnen en al het andere materiaal.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen al concrete werkervaring opdoen? Loop dan stage in een restaurant of een wijnhandel in jouw buurt. Op stage leer je nog meer verschillende wijnen kennen, van klassiekers tot exotische wereldwijnen. Je ontdekt ook welke wijnen het meest in de smaak vallen bij klanten. Die praktijkervaring is goud waard als je binnenkort aan je carrière als Sommelier begint!

Kies zelf de plaats, periode en duur van de stage. Wanneer je een leuke stageplaats gevonden hebt, vraag je bij je opleidingsconsulent de nodige documenten aan. Je stage duurt in totaal maximaal 300 uur. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Sommelier. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Sommelier. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

Sommelier, Wijnproeven, oenologie, wijnbar, restaurant, terroir, wijnkelder, wijn chateau, druif, bouquet, degusteren, wijnvoorraad, venificatie, druivensoorten, wijnkaart, traitteur, menu, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 495.00 euro. Dit bedrag omvat het uitgebreide lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren sommelier, het gebruik van de lokalen en het examen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
Sommelier, Wijnproeven, oenologie, wijnbar, restaurant, terroir, wijnkelder, wijn chateau, druif, bouquet, degusteren, wijnvoorraad, venificatie, druivensoorten, wijnkaart, traitteur, menu, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS