Opleiding

OPLEIDING

Theesommelier

Wil jij...

 1. jezelf onderdompelen in de wondere wereld van theeblaadjes, kruiden, infusies en aroma´s
 2. blindelings het verschil leren proeven tussen Oolong, Earl Grey en Darjeeling
 3. weten welke thee je best ´s ochtends, ´s middags en ´s avonds serveert
 4. gasten in jouw café of theehuisje elke keer weer verwennen met een perfect gebrouwde thee
 5. je eigen theewinkel uit de grond stampen

Theesommelier, een beroep met toekomst!

Ben jij een echte theeliefhebber? Kan je genieten van de aroma’s en smaken van zo’n heerlijk warm drankje? Wil je meer te weten komen over de verschillende soorten kruiden die je kan gebruiken? Dan krijg je tijdens deze overheerlijke opleiding zeker en vast de smaak helemaal te pakken!

Of het nu gaat om een Earl Grey, een Darjeeling of een Marokkaanse muntthee; als theesommelier ken je alle variëteiten en smaken. Tijdens deze groepslessen bestudeer je het culturele belang van thee, welke kruiden vaak gebruikt worden in verschillende brouwsels en op welke manieren je het ideale kopje thee bereidt.

Geef je smaakpapillen de tijd van hun leven en school je dankzij deze smaakvolle opleiding om tot een échte theekenner.
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  3 lessen

  3 lesuren

  295.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Theesommelier

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Antwerpen12/11/202026/11/202018u30 - 21u30Don
Gent02/12/202016/12/202018u30 - 21u30Woe
Hasselt01/02/202122/02/202118u30 - 21u30Maa

PROGRAMMA

cursus theesommerlier, theesommelier, thee proeven, leer thee proeven, leer thee zetten, speciale thee, avondschool, groepslessen, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Theesommelier in een bar
 • Uitbater van je eigen theehuisje
 • Theedeskundige in een kruidenwinkel of gezondheidsshop

Vaardigheden en skills

 • Jij bereidt de meest heerlijke brouwsels, zowel met echte thee als met kruiden
 • Van witte en gele tot oolongthee, jij weet er alles van
 • Jij raadt de gepaste thee of infusie aan bij elk gerecht en op elk moment van de dag
 • Je maakt klanten gelukkig en tevreden met jouw theekeuze
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Thee: een stukje geschiedenis
 • De theecultuur
 • De theeproductie
 • Theegebieden
 • Verschillende kruiden en soorten thee
 • Zetten van thee en kruideninfusies
 • Kopen en bewaren van thee
 • Kopen en bewaren van kruiden
 • Thee en kruiden voor je gezondheid
 • Wat met bio? Fair trade? UTZ?
 • Starten als zelfstandig Theesommelier

cursus theesommerlier, theesommelier, thee proeven, leer thee proeven, leer thee zetten, speciale thee, avondschool, groepslessen, volwassenenonderwijs

Onze docenten

Corry Vandenbroeke

“Ik neem mijn studenten mee op een ontdekkingstocht vol smaken, geuren en kleuren. Een reis die hen tot in de verste uithoeken van de wereld brengt”, vertelt Corry Vandenbroeke. “Thee is een fantastisch natuurproduct. Je geniet het meest van thee als je het op de juiste manier zet en serveert”, gaat ze verder. “Daarbij speelt vakmanschap een belangrijke rol.”

Net dat vakmanschap krijg je van Corry mee. “Je proeft, bespreekt en beoordeelt”, verklapt Corry vol overgave. “Deze cursus is ongetwijfeld jouw cup of tea!”

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Theesommelier

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Een druilerige herfstdag, een gezellig cafétje, een heerlijk warme tas thee,… Als jij hier helemaal van gaat wegdromen, ben je hier aan het juiste adres. Deze cursus dompelt je onder in smaken, geuren en kleuren van verschillende soorten thee. Je leert alles over de theecultuur, kruideninfusies, bewaarmethodes en nog zoveel meer. Echt iets voor jou!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze opleiding volgen. Je hebt geen voorkennis nodig.
Leer ik in deze opleiding actief thee proeven?
Ja, stel je smaakpapillen al maar op scherp!
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, denk bijvoorbeeld aan een cursus rond het thema Horeca & Hospitality en word ook expert op het vlak van wijn, bier of koffie.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Theesommelier bestaat uit 3 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Tijdens het eerste deel van je opleiding leer je alles over de geschiedenis, productie en bereidingswijze van thee. Daarna ontdek je alles over verschillende soorten kruiden. In het overzicht met de startdata van de opleiding Theesommelier vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

Het digitale cursusboek kan je nu al online raadplegen via je studentenprofiel. Naar de les zelf neem je enkel pen en papier mee. Jouw docent zorgt voor de thee en al het andere materiaal. En dat helemaal gratis!

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen al waardevolle werkervaring opdoen? Loop dan stage in een theehuis of kruidenwinkel in jouw buurt. Op stage leer je nog meer verschillende theesoorten kennen. Op stage verbaas je klanten met jouw heerlijke brouwsels. Je ontdekt ook welke theesoorten het meest in de smaak vallen bij klanten. Die praktijkervaring is goud waard als je binnenkort aan je carrière als Theesommelier begint!

Kies zelf de plaats, periode en duur van de stage. Wanneer je een leuke stageplaats gevonden hebt, vraag je bij je opleidingsconsulent de nodige documenten aan. Je stage duurt in totaal maximaal 300 uur. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Theesommelier. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Theesommelier. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

cursus theesommerlier, theesommelier, thee proeven, leer thee proeven, leer thee zetten, speciale thee, avondschool, groepslessen, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor je opleiding bedraagt 295.00 euro. Het lesgeld omvat het uitgebreide lesboek, de professionele begeleiding van een ervaren theesommelier, het gebruik van de lokalen en het examen op het einde van je opleiding. Daarnaast krijg je als student van onze school ook toegang tot het online studentenplatform. Daar vind je naast extra begeleiding ook meer oefeningen die je thuis kan oplossen als voorbereiding van je examen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
cursus theesommerlier, theesommelier, thee proeven, leer thee proeven, leer thee zetten, speciale thee, avondschool, groepslessen, volwassenenonderwijs
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS