De positieve werking van cupping bij topsport: een eeuwenoude techniek voor moderne atleten

27/07/2023 Thomas Verlinden

In de wereld van topsport draait alles om prestaties, uitmuntendheid en het streven naar het beste uit jezelf halen. Atleten staan voortdurend onder immense fysieke en mentale druk, en het is dan ook van essentieel belang dat ze hun lichaam en geest in topconditie houden. Naast reguliere trainingsmethoden en professionele medische zorg, omarmen steeds meer topsporters eeuwenoude technieken om hun prestaties te verbeteren. Een van deze methoden is "cupping," een traditionele Chinese geneeskundige praktijk die zijn weg heeft gevonden naar de moderne sportwereld. In dit artikel zullen we de positieve werking van cupping bij topsporters verkennen en waarom het zo effectief kan zijn.
 
De Basisprincipes van Cupping
Cupping is een alternatieve therapie die al duizenden jaren wordt toegepast in de traditionele Chinese geneeskunde. Bij deze behandeling worden glazen of plastic cups op de huid geplaatst en wordt de lucht eruit gezogen, waardoor er een vacuüm ontstaat. Dit vacuüm creëert een zuigkracht die de huid en het onderliggende weefsel omhoog trekt in de kopjes. De cups kunnen op een specifieke locatie blijven staan of over de huid worden bewogen om een masserend effect te creëren.
 
Ontspanning en Stressvermindering
Een van de belangrijkste voordelen van cupping voor topsporters is de ontspanning en stressvermindering die het biedt. Topsporters ervaren vaak aanzienlijke druk, wat kan leiden tot spierspanning en stressgerelateerde klachten. Door cupping toe te passen, kunnen atleten een diep gevoel van ontspanning ervaren, wat de circulatie verbetert en de doorbloeding van spieren en weefsels bevordert. Dit helpt bij het verlichten van gespannen spieren en het verminderen van stressniveaus, wat op zijn beurt de algemene prestaties van een atleet kan verbeteren.
 
Verbeterde Bloedcirculatie
Een goede bloedcirculatie is essentieel voor topsporters, omdat het zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren transporteert en afvalstoffen afvoert. Cupping helpt de bloedcirculatie te bevorderen door de bloedvaten te verwijden en de doorbloeding te stimuleren. Dit resulteert in een betere toevoer van zuurstof naar vermoeide spieren en een snellere verwijdering van melkzuur en andere afvalstoffen die zich kunnen ophopen tijdens intensieve trainingen of wedstrijden.
 
Verlichting van Spierpijn en Blessures
Het intensieve trainingsschema van een topsporter kan leiden tot spierpijn en blessures. Hier komt cupping weer om de hoek kijken, omdat het kan helpen bij het verlichten van deze ongemakken. Door het creëren van een zuigkracht op specifieke punten van het lichaam, kan cupping de spiervezels losmaken en de doorbloeding verbeteren, wat het genezingsproces versnelt. Het wordt vaak gebruikt om specifieke problematische gebieden te behandelen, zoals de onderrug, schouders en benen, waar atleten vaak klachten ervaren.
 
Ondersteuning van het Immuunsysteem
Een sterk immuunsysteem is van cruciaal belang voor topsporters, omdat ze vaak worden blootgesteld aan stress, reizen en de mogelijkheid om ziektes op te lopen. Cupping kan het immuunsysteem ondersteunen door de bloedcirculatie te bevorderen en de lymfestroom te stimuleren. Hierdoor kunnen afvalstoffen en toxines effectiever uit het lichaam worden verwijderd, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere immuunrespons.
 
Psychologische Voordelen
Naast de fysieke voordelen van cupping kunnen de psychologische effecten niet worden genegeerd. Topsporters ervaren vaak een hoge mate van stress en druk om te presteren. Cupping biedt hen niet alleen fysieke verlichting, maar ook een kans om te ontspannen en een moment van rust te ervaren. Het kan een therapeutisch effect hebben en atleten helpen om zich beter te concentreren op hun doelen en zich mentaal sterker te voelen.
 
Conclusie
Cupping is een oude techniek die een waardevolle aanvulling kan zijn op het trainings- en herstelregime van topsporters. De positieve werking van cupping bij topsport is veelzijdig en omvat ontspanning, stressvermindering, verbeterde bloedcirculatie, verlichting van spierpijn en blessures, ondersteuning van het immuunsysteem en psychologische voordelen. Hoewel cupping geen vervanging is voor medische behandelingen, kan het een waardevol hulpmiddel zijn om atleten te helpen hun topprestaties te bereiken.
 
Zoals bij elke alternatieve therapie, is het belangrijk dat atleten professionele begeleiding zoeken van een bevoegde en ervaren beoefenaar voordat ze cupping ondergaan. Met de juiste zorg en aanpak kan cupping een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn en de prestaties van topsporters over de hele wereld.
 
 
 


cpSkillsAndSkills

 • Jij verlicht en verhelpt verschillende kwaaltjes.
 • Een professionele cuppingmassage? Jij draait er je hand niet voor om!
 • Je laat klanten volledig relaxt en zonder pijn door het leven gaan.


Vacussage - Cupping Massage, aProfession

cpLiPracticalInfo

 • Attest
 • courseTypeG2
 • 1 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 7 cpHoursPerClass
 • €199€169.15

cContent

 • Geschiedenis van cupping
 • De anatomie van het lichaam
 • De werking van cupping
 • Wanneer pas je deze unieke techniek toe?
 • Welke materialen heb je hiervoor nodig?
 • Welke lichaamsdelen kan je met deze massage behandelen?
 • Professionele massagetechnieken
 • Hoe geef je een heerlijk ontspannende cuppingmassage?
 • De effleurage
 • Tegen welke kwaaltjes helpt een cuppingmassage?

blogAvailable


relatedBlogs

Word een social media wizard in één dag!

Vijf diploma's waarmee je in elke sector scoort

Het avontuur van Wendy: van bediende tot zelfstandige baristapreviousLabel

5 tips voor beginnende koks om succesvol te starten in de keuken

nextLabel

De kracht van bijscholing voor interieurstylisten: een recept voor succes!

relatedCourses


Vacussage - Cupping Massage

courseMaterial


Massage Districos

€140

buyMaterial

Massage Anubis

€139.99

buyMaterial

Massagetherapeut Districos

€495

buyMaterial

studyCategories


Massagetechnieken

Sport

Alternatieve Therapieën

blogTags


CuppingVacussageVacuümCupping massageOpleidingCursusWorkshopTrainingDiplomaLessenLerenSchoolAvondonderwijsAvondlessenAvondschoolOnderwijsSchoonheidsschoolHijamaDry cuppingWet cuppingWet hijamaDry hijama

blogShare