Opgeruimd staat netjes! Of toch niet?

17/06/2019 Thomas Verlinden

Dat we de beste docenten aanwerven voor onze cursussen is al langer geweten en wordt nu opnieuw bevestigd. Onze eigen Marie Kondo - docente Annelies Mentink, verscheen onlangs op de BBC met tips en tricks bij het opruimen en minimaliseren. Wij geven je hier ook alvast enkele gouden adviezen voor een ordelijk huis waar je blij van wordt!
 
1. Minimaliseren
 
 
Op nummer 1 staat ontspullen. Je hoort het misschien niet graag, maar het heeft echt geen zin om dingen te organiseren die je toch niet gebruikt. Spullen die je niet meer nodig hebt, nemen naast plaats immers ook kostbare tijd in beslag om te onderhouden. Ook al zitten ze achteraan je keukenla gepropt, ze zorgen voor meer rommel. En dat terwijl je ze al in jaren niet gebruikt. Al die zaken mogen dus weg. 
 
Heb je moeite met starten, dan zijn er verschillende methodes die je daarbij simpel en snel kunnen helpen. De Konmari methode van Marie Kondo, de 'minimalism game', de omgekeerde hanger methode voor je kleren, de verhuis methode, ... Of je nu per locatie of per categorie aan de slag gaat; het belangrijkste is dat je start! Ergens, maakt niet uit waar.
 
Bedenk je of je wel degelijk 100 balpennen nodig hebt als er maar 5 van schrijven. Heb je nog kleren in je kast hangen van je laatste zwangerschap 5 jaar geleden en je plant geen kinderen meer? Geef ze dan door aan een zus, vriendin, kennis die ze wel kan gebruiken! Waarom houd je die zaken eigenlijk allemaal bij?
 
Begin dus vandaag - en liefst nu onmiddelijk - met een la, je bureau, je badkamerkastje,.. iets te ontspullen. Je zal zien dat eenmaal je op weg bent, je niet wilt stoppen!
 
2. Organiseren komt pas na minimaliseren
 
 
Als je nog maar 5 balpennen over hebt, waarom zou je er dan nog een speciale etui voor kopen als ze nu overzichtelijk in je opgeruimde la kunnen blijven liggen? Zelfde met je kleerkast: je hebt echt wel plaats genoeg - je hebt gewoon teveel kleren. Je weet dat ik gelijk heb...
 
We worden in onze consumptiemaatschappij allemaal voorgekauwd om zo veel mogelijk te bezitten, terwijl we maar een geringe hoeveelheid effectief op dagelijkse of zelfs wekelijkse basis gebruiken. Enorme geldverspilling dus.
 
Begin daarom andersom te denken: niet wat heb ik nog nodig? Maar wel, héb ik dit wel echt nodig? Je zal merken dat het antwoord vaker nee dan ja is.
 
Merk je dat er zaken zijn die toch beter georganiseerd kunnen worden na je ontspullen? Bekijk dan of je dingen (die je misschien wilde wegdoen) kan hergebruiken voor dit doel. Wees hierbij gerust creatief! Het is enorm bevredigend om je eigen onconventionele invulling te geven aan alledaagse zaken.
 
Vergeet ook niet op tijd al je uitgesorteerde spullen uit je huis te krijgen (weg te geven aan vrienden, familie, te verkopen of te recycleren of te doneren). Zo ben je zeker dat zaken die je eerder wegdeed niet terug ongewild je huishouden binnendringen.. En vertrouw op je instinct: je zal er echt niets van missen. De zaken die je écht graag ziet of draagt zal je niet wegdoen.
 
3. Niet shoppen. 
 
 
Heb je je net ontdaan van ongewenste en onnuttige spullen zoals die 95 balpennen die niet schrijven, en koop je je de volgende dag een doos van 100 nieuwe om de oude te vervangen? Dan heb je uiteindelijk 105 balpennen in plaats van de 100 waarmee je gestart was.. Terwijl je waarschijnlijk genoeg had aan die 5 en de nieuwe nu toch zullen opdrogen omdat je nooit een tempo zult bereiken waarop je om de 3 dagen een nieuwe nodig hebt.. Begrijp je wat ik bedoel?
 
De drang om te kopen zit in ons. Het is leuk, je voelt je voldaan, competent en volwassen omdat je zelf iets kan kopen en het is blinkend nieuw. Spannend! 
 
Maar wat heb je er aan als je er verder niets mee doet en het in de kast belandt? Erger nog, je vindt door die rommel hoogstwaarschijnlijk de zaken niet meer terug die je op dat moment wél nodig hebt!
 
Het is dus belangrijk om na je ontspullen en organiseren, ook niets nieuws meer te kopen. Is je broek onherstelbaar gescheurd en heb je geen deftige andere meer? Uiteraard, ga er dan zeker een nieuwe halen! Maar als je ondoordacht zaken koopt die je niet nodig hebt, alleen maar om te kopen, omdat het je een goed gevoel geeft, dan heb je een probleem..
 
Stoppen met shoppen is in het begin niet gemakkelijk, dat geef ik eerlijk toe. We doen het immers al snel onbewust - snel nog een pakje kauwgom aan de kassa, je koopt meer op een lege maag dan op een volle waardoor je de overschot moet weggooien, etc. Wat echter wel enorm helpt, is om de industrie te zien als een spel, en vooral de marketing als jouw grote vijand. Zie je geen reclame van die nieuwe collectie, dan weet je ook niet dat het bestaat en wíl je er niets van. 
 
Bovendien is die reclame er helemaal op gemaakt om jou het misleidende gevoel te geven dat je iets nodig hebt, dat je iets mist. En liefst van al nog het product dat verkocht wordt. Loop dus niet in de val, en zeg gewoon nee. Overweeg je toch om iets te kopen? Wacht dan 2 weken tot een maand met de aankoop. Vaak vergeet je zelfs wat je initieel wou en koop je het dus uiteindelijk niet omdat je het in de eerste plaats niet nodig had. Wees dus slimmer dan de reclame-industrie en ontwijk die vallen!
 
Wil je graag meer tips over sorteren, organiseren en minimaliseren? Hoe je bijvoorbeeld je documenten uitzoekt, welke je bijhoudt en welke niet? Hoe je je bedrijf en de boekhouding op orde krijgt? Hoe je beter je tijd indeelt zodat je er meer van wint voor leukere zaken? Schrijf je dan zeker in voor een opleiding Professional Organizer. Annelies weet er alles over en helpt je maar al te graag het plezier in je leven herwinnen! 
 
 


cpSkillsAndSkills

  • Organiseer- en opruimmethoden? Jij begrijpt ze én past ze toe!
  • Gericht en duurzaam coachen op professioneel en privévlak
  • Zowel spullen, papieren als tijd efficiënt organiseren
  • Orde in de chaos scheppen door je cliënten efficiënte opruimgewoontes aan te leren én deze op te laten volgen
  • Klanten begeleiden en positief motiveren


Professional Organizer, aProfession

cpLiPracticalInfo

  • Diploma
  • courseTypeG2
  • 8 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 3 cpHoursPerClass
  • €479€383.20

cContent

  • Wat is een professional organizer?
  • Hoe verloopt een organizingtraject?
  • Valkuilen van het traject
  • Opruimen en organiseren van spullen
  • Opruimen en organiseren van papier
  • Organiseren van tijd
  • De Professional Organizer als zelfstandig ondernemer

blogAvailable


relatedBlogs

All you need is love... and a wedding planner!

5 tips naar een eerste job!

Burn-out epidemie op komst door nijpend personeelstekort



previousLabel

De perfecte massage

nextLabel

Hoeveel verdient een freelancer?

relatedCourses


Professional Organizer

studyCategories


Interieurdesign

Coaching

blogTags


OpruimcoachProfessional organizerAvondonderwijsAvondschoolOpleidingCursusVolwassenenonderwijsOpleiding professioneel organiserenCursus organizerOpleiding professional organizer

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0