Trek de perfecte foto dankzij de gouden regel van derden

15/01/2019

Voor een goeie foto moet je veel meer doen dan enkel op een knopje drukken. Met het juiste licht, perspectief en kadrering kom je al een eind, maar met de regel van derden maak je je foto helemaal af. Hoor je het in Keulen donderen of wil je je fotoskills een upgrade geven? Lees dan zeker verder!

De regel van wat?

De regel van derden! Dit is een vuistregel die door fotografen, maar ook door schilders wordt gebruikt. De bedoeling is om een sterker en dynamisch beeld te komen. Hoe je dat effect bereikt en hoe je deze vuistregel toepast, is in theorie eenvoudig uitgelegd. Door het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie te delen, krijg je negen gelijke vlakken en vier snijpunten. Door eyecatchers in de foto op deze snijpunten of langs de snijlijnen te plaatsen, krijgen ze een sterkere positie en dat komt je foto alleen maar ten goede.

Pas de regel toe op landschapsfotografie...

In de onderstaande, prachtige foto vind je een perfect voorbeeld van verschillende toepassingen van de regel van derden. Als je kijkt naar de achtergrond, zie je dat de onderste horizontale lijn een duidelijk verchil maakt tussen de lucht en de grond, maar daar houdt het niet op. De linkse oryx staat met zijn kop pal op een snijpunt, wat zijn positie in de foto alleen maar versterkt. Dat zijn twee kuddegenoten elk in een ander vak zijn geplaatst, maakt de foto nog meer af.

... En ook op portretten

Ook in portretfotografie vinden we deze vuistregel terug. De toepassing ervan kan een portret namelijk met een klap een pak interessanter maken. In de volgende foto werd het onderwerp mooi op de linkse verticale as geposteerd, terwijl zijn schouderpartij mooi langs de onderste horizontale lijn loopt. Verder zijn ook de ogen tactisch aan het snijpunt linksboven gepositioneerd. Een topfoto, dus!

Uitzondering op de regel

Waar een regel is, is een uitzondering. Uiteraard zijn niet alle foto's getrokken volgens de regel van derden en vinden we duizend en een uitzonderingen op deze regel. Het is belangrijk om te onthouden dat je pas een goeie uitzondering kan maken als je de regel kent en beheerst. Er bestaat in elk geval geen blauwdruk voor de perfecte foto. Uitproberen en experimenteren is de boodschap!

Wil je nóg meer leren over hoe je goeie foto's maakt en het maximum uit je fototoestel haalt? Schrijf je dan nu in voor de cursus Digitale Fotografie en word een volleerd fotograaf.


cpSkillsAndSkills

  • Je weet hoe je je camera bedient en hoeft de automatische stand niet meer te gebruiken.
  • Je speelt met standpunten, composities, kleuren, licht en nog zoveel meer.
  • Scherp, flou of een geforceerd perspectief? Jij laat je creativiteit de vrije loop!
  • Jij neemt foto's in verschillende stijlen, altijd weer picture-perfect.


Digitale Fotografie Basis, aProfession

cpLiPracticalInfo

  • Diploma
  • courseTypeG2
  • 6 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 3 cpHoursPerClass
  • €399€319.20

cContent

  • Ken je camera: compact vs DSLR
  • Digitale vs optische zoom
  • Verschillende camerainstellingen: sluitertijd, diafragma, iso, witbalans, scherptediepte,...
  • Vakjargon en accessoires
  • Verschillende camerastandpunten (kikkerperspectief, vogelperspectief of neutraal)
  • De juiste compositie (gulden snede, horizontaal, diagonaal, symmetrie,...)
  • Introductie in kleur- en lichtgebruik

blogAvailable


relatedBlogs

5 fantastische voordelen van single zijn

Burn-out epidemie op komst door nijpend personeelstekort

Digital Nomad: De droom van Gen Z



previousLabel

Op zoek naar een laat goed voornemen? Leer Hongaars!

nextLabel

Schenk je pintje als een volleerd biersommelier

relatedCourses


Digitale Fotografie Basis

studyCategories


Fotografie & Media

Creativiteit

Kunst & Cultuur

blogTags


Digitale fotografieDigitale cameraFotoFotograafPortretfotografieGroepslessenVolwassenenonderwijsCursus fotografieFotografielessenAvondonderwijsFotografie avondschoolFotografie opleidingWorkshop fotografieLessen fotografieDigitaal fototoestelBeginnend fotograafFotograferen beginnersSpiegelreflexcameraSpiegelreflexcamera beginners

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0